Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Nu må landmændene gøde mere: Men festen risikerer at slutte brat

Landbrugsekspert frygter blandt andet, at landmændene løber tør for gødning.

De friere gødningsregler betyder, at det bliver billigere at fremstille fx korn, som sælges videre eller bruges til foder. Foto: PETER HOVE OLESEN

Landbruget har fået friere tøjler til at gøde, efter et flertal i Folketinget i december blev enig om at lempe de hidtidige begrænsninger i løbet af de næste to år.

Ifølge Videnscentret for Landbrug, Seges', beregninger, kan det samlet set indbringe 1-1,5 mia. kr. ekstra på bundlinjen for omkring 30.000 konventionelle landbrug, fordi de bl.a. kan producere billigere korn i bedre kvalitet. Men landbrugscenteret er dog bekymret for, om den gyldne chance slipper op.

»Jeg tror, der er mange landmænd, som bliver overraskede over, hvor meget mere gødning de skal bruge i forhold til, hvad de plejer,« siger Ivar Ravn, som er direktør for planter og miljø i Seges.

De fleste landbrug gøder med gylle fra husdyrene og supplerer med kunstgødning. Frygten er, at landbruget ikke kan skaffe nok kunstgødning, hvis de ikke får lagt ordrer ind i god nok tid.

»Vi er bange for, at hvis vi ikke får taget emnet op, og folk får bestilt i tide, så kan det være, at leverandørerne ikke får bestilt nok kunstgødning hjem,« siger Ivar Ravn.

Han frygter også prisstigninger fra producenternes side, hvis der kommer en pludselig efterspørgsel.

»De lave oliepriser har en stor betydning for prisen for kunstgødning, så vi mener, at der ikke er grund til at forvente prisstigninger. Men hvis der kommer en hasteordre, er det jo ikke utænkeligt,« siger Ivar Ravn.

En sidste ting, som Seges er bekymret for, er, om landmændene kan dy sig for at bruge den ekstra indtjening på flere redskaber eller sprøjtemidler. Branchens økonomi har nemlig brug for at løfte bundlinjen markant.

»Det er vigtigt, at landmændene ikke forfalder til at købe for dyrt ind af sprøjtemidler, maskiner osv. Landmændene skal holde på pengene, for landbrugets økonomi er hårdt presset, og der er brug for, at de bedre muligheder afspejler sig på bundlinjen,« siger Ivar Ravn.

Det er også vigtigt, at landmændene bruger gødningen så effektivt som muligt, understreger han.

»Man kan sammenligne det her med en stor skål fredagsslik, som man stiller ind foran børnene. De skal ikke spise det hele på én gang. På samme måde skal landmændene også være opmærksomme på ikke at sprede det bevidstløst ud, men bruge det der, hvor der er behov for det,« siger han.

BRANCHENYT
Læs også