Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Dankortet har aldrig været så rødglødende

Omsætningen på Dankortet steg 8 pct. i december i forhold til sidste år. Forbrugerne er motor i dansk økonomi, vurderer eksperter.

Foto: Thomas Borberg

Dankortet blev brugt flittigt i julemåneden. Især på nettet.

Det viser nye tal fra Nets.

Helt specifikt steg omsætningen 8 pct. i december i forhold til samme måned året før, og på nettet alene steg det omkring 18 pct. i perioden.

Den høje dankortomsætning får økonomer til at glæde sig over, at forbrugerne holder væksten i gang i dansk økonomi.

»Dagens tal er et klart signal om, at dele af privatforbruget har det fint til trods for, at forbrugertilliden er faldet noget tilbage på det seneste fra det meget høje niveau, som kunne måles tidligere på året,« siger cheføkonom Helge Pedersen fra Nordea.

Han regner med, at tendensen vil fortsætte i 2016. Den holdning deler en kollega fra Danske Bank.

»Mens både eksport og investeringer har skuffet i 2015, har privatforbruget holdt væksten i gang i Danmark. Husholdningerne har fået råd til at bruge mere, ikke mindst takket være faldet i olieprisen. Den ser ud til at gentage sig her i 2016, hvor en typisk familie får cirka 350 kroner mere til sig selv om måneden end i 2015, hvis tingene går, som vi forventer,« siger cheføkonom Las Olsen fra Danske Bank.

Stigningen på 18 pct. på nettet viser, at danskerne er blevet glade for at handle julegaver hjemmefra.

»I en travl julemåned foretrækker mange at sidde i sofaen og købe julegaverne på nettet, når børnene er lagt i seng,« siger chefkonsulent Marie Louise Thorstensen fra erhvervsorganisationen Dansk Erhverv, som repræsenterer mange butikker. 

Dansk Erhverv glæder sig over, at nettet vinder frem.

»E-handel drev væksten i omsætningen med Dankort i december. Det er bemærkelsesværdigt, at tidligere års høje vækstrater i e-handlen fortsætter, og der er ikke noget, der tyder på, at forbrugernes købelyst på nettet bremser op foreløbig,« siger Marie Louise Thorstensen.

Antallet af betalinger med Dankortet slog ifølge Nets rekord, da der blev foretaget over 116 mio. betalinger i december. Det var knap 10 pct. flere end samme periode sidste år. Det var især handlen lige før nytårsaften, som trak statistikken i vejret, melder Nets.

»Årets næstsidste dag var en travl dag for Dankort. Denne dag handlede og overførte danskerne penge for knap DKK 1,8 milliarder. Selvom det ikke slår rekorden fra ’Black Friday’ sidst i november, så ryger 30. december 2015 lige ind på 2. pladsen over de mest travle dage med Dankort i historien,« siger senior vice president Jeppe Juul-Andersen fra Nets.

BRANCHENYT
Læs også