Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Norwegian kan tjene milliarder på olieprisdyk

Den norske lavprisgigant har ikke sikret sine brændstofpriser, og det kan komme selskabet til gode.

Norwegians kommende regnskab kan blive flyvende på grund af de faldende oliepriser. Foto: Ringo H.W. Chiu/AP

Den dalende oliepris er måske en bet for flere virksomheder, men hos flyselskabet Norwegian gnider man sig i hænderne ved udsigten til potentielt at spare milliarder.

Omkring en tredjedel  af de udgifter Norwegian har, går til brændstof. Falder prisen på råolie, falder brændstofprisen også. Og da flyselskabet ikke har sikret hele sit brændstofforbrug, men køber omkring halvdelen i spotmarkedet, kan disse dages markante prisfald på olie løbe op i om end meget store besparelser. Det skriver norske Dagens Næringsliv.

»Med dagens niveau vil Norwegians brændstofregning blive halvdelen af, hvad den var i 2015,« siger finansdirektør Frode Foss til Dagens Næringsliv.

I efteråret købte Norwegian det, der svarer til omkring halvdelen af selskabets brændstofforbrug i 2016 til 554 dollar pr. ton. Den anden halvdel mangler selskabet stadig at købe, og da spotprisen pt. er på 321 dollar pr. ton, har Dagens Næringsliv regnet sig frem til, at det potentielt er milliarder, den norske gigant kan spare.

Regnestykket er baseret på, at Norwegian i 2014, som er de seneste offentligt tilgængelige tal, købte 1,2 mio. ton brændstof til en gennemsnitlig brændstofpris på 642 dollar pr. ton. Selskabet menes således derfor som minimum stadig at skulle købe 600.000 ton brændstof for at dække behovet i 2016 - men nu til en pris, der ligger omtrent halvt under det, den var i 2014.

Dermed drager Norwegian nytte af en strategi, som mange andre flyselskaber ikke har. De vælger nemlig typisk at låse deres brændstofomkostninger på forhånd, mens Norwegian gør det ad hoc.

»Vi er det flyselskab, som sikrer os mindst,« siger Frode Foss til Dagens Næringsliv.

BRANCHENYT
Læs også