Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Dansk medicinalboss får børshug efter 220 mia. kr. dyrt opkøb

Danske Flemming Ørnskov har som topchef for irske Shire brugt 220 mia. kr. på at købe amerikanske Baxalta. Måske var det alligevel for meget af det gode.

Danske Flemming Ørnskov, adm. direktør i irske Shire, har bl.a. en fortid i det danske biotekselskab LifeCycle Pharma, der i dag hedder Veloxis. Foto: Torben Stroyer

Det kan gode være, at champagnepropperne i går fløj rundt hos det irske medicinalselskab Shire efter det 220 mia. kr. dyre opkøb af den amerikanske medicinalkoncern Baxalta. Men det er så nok også et af de eneste steder, hvor det var tilfældet. Måske med undtagelse af Baxaltas hovedkvarter.

Markedet var nemlig alt andet end imponeret over prisen og kvitterede med at sende Shire-aktien ned med hele 8,94 pct. I det amerikanske formarked stiger Shire-aktien dog i dag 4,54 pct.

Både Shire og Baxalta har på nuværende tidspunkt en årlig omsætning på omkring 6 mia. dollars, men Flemming Ørnskov har allerede bebudet, at det kun er et spørgsmål om tid, før det nye, kombinerede selskab vil have en årlig omsætning på 20 mia. dollars. Det vil ifølge vestjyden ske allerede i 2020.

Vi ønsker en førerposition inden for behandling af sjældne sygdomme, fordi vi anser det for at være et af de vigtigste, hvis ikke det vigtigste, segment inden for markedet for lægemidler.

Flemming Ørnskov, adm. direktør i Shire

Mandagens store kursfald er også noget, der har givet anledning til opmærksomhed hos en række internationale medier. Ifølge Financial Times bliver Flemming Ørnskovs fornemmeste opgave nu at overbevise markedet om, at han rent faktisk havde ret i, at opkøbet er pengene værd.

En del af udfordringen skyldes, at Baxaltas forretningsenhed for behandling af blødersygdomme forventes at komme under hårdt pres fra særligt den schweiziske medicinalkoncern Roche. Noget, der også forventes at ramme danske Novo Nordisk A/S guldkalv.

»Dette var ikke en handel blot for størrelsens skyld. Vi ønsker en førerposition inden for behandling af sjældne sygdomme, fordi vi anser det for at være et af de vigtigste, hvis ikke det vigtigste, segment inden for markedet for lægemidler,« siger Flemming Ørnskov til Financial Times.

Handlen kom i stand efter mere end et halvt års forhandling, hvor det store stridspunkt var, hvorvidt aftalen skulle indebære en kontant betaling til Baxaltas aktionærer. Og sådan endte det, for Shire betalte 18 dollars per aktie i kontanter og 0,1482 Shire-aktie for hver Baxalta-aktie.

Dermed endte prisen på 45,57 dollars per aktie, eller 32 mia. dollars. Prisen svarer til en præmie til Baxaltas aktionærer på 37,5 pct., hvis man sammenligner med værdien af Baxalta dagen inden, at Shire kom med det første købstilbud.

BRANCHENYT
Læs også