Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Leasing med til at booste bilsalget

Bilsalget satte rekord i 2015. Antallet af leasede privatbiler steg med næsten 50 procent, og mange familier har fået en mikrobil som bil nummer to.

Foto: Morten Langkilde /Polfoto

Bilsalget gik over al forventning og satte ny rekord i 2015. Det viser Danmarks Statistiks opgørelse over antallet af nyregistrerede biler.

Samlet trillede 208.800 nye personbiler ud på de danske veje sidste år, og det er en fremgang på 9,7 pct. på et år.

De private husholdninger stod for 123.000 af salget, mens resten blev solgt til erhverv. Der kører i alt godt 2,3 mio. personbiler rundt i Danmark.

Danske Banks cheføkonom Las Olsen siger, at stigende realløn og stigende beskæftigelse har været medvirkende til de flotte tal.

Og så har mikrobilerne gjort det muligt for mange familier at købe bil nummer to.

- Vi har traditionelt haft betydeligt færre biler pr. indbygger end andre lige så rige lande, hvilket selvfølgelig hænger sammen med de høje danske afgifter på nye biler.

I forhold til privatbilsmarkedet er det bemærkelsesværdigt, at antallet af købte biler faktisk gik en lille smule tilbage. Til gengæld steg antallet af leasede biler med 49,7 pct. og udgjorde næsten 19.000 biler.

På markedet for erhvervsbiler var fremgangen fordelt nogenlunde ligeligt på købte og leasede biler.

Allan Skytte Christensen, der er forbrugerøkonom hos bilejernes organisation, FDM, peger først og fremmest på en generel økonomisk optimisme og reallønsfremgang, men gode tilbud på privatleasing har også været medvirkende til stigningen.

Allan Skytte Christensen tør endnu ikke spå om, hvorvidt salget i år vil føre til en ny rekord.

- Der er solgt rigtigt mange små biler, og derfor må man spørge sig selv, om vi når et mætningspunkt, hvor de fleste familier har fået bil nummer to.

En afgiftsnedsættelse sidst i 2015 kan medvirke til, at der bliver solgt biler med lidt mere ekstraudstyr og måske endda også større biler, mener Skytte Christensen.

4.300 af de nye biler i 2015 var i øvrigt eldrevne, og hele 1.600 af dem blev indregistreret i december.

Det har formentlig noget at gøre med, at det i efteråret blev besluttet, at afgiftsfritagelsen på elbiler forsvinder gradvist i løbet af de kommende år.

BRANCHENYT
Læs også