Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Forbrugergrupper og fagforeninger tilslutter sig kamp mod McDonald's

McDonald’s møder nye beskyldninger om monopollignende tilstand fra forbrugergrupper og fagforeninger, der nu har indgivet en klage til EU-Kommissionen.

Flere forbrugergrupper og fagforeninger har indgivet en klage til EU-Kommissionen om burgergiganten McDonald's. Foto: Gene J. Puskar/AP

Burgergiganten McDonald's kommer endnu en gang i søgelyset i EU, der tirsdag har modtaget en klage til med beskyldninger om, at McDonald’s misbruger sin "dominerende stilling" i Europa.

Det skriver Bloomberg.

Big Mac-opfinderen bliver anklaget af en koalition af italienske forbrugerorganisationer og europæiske og amerikanske fagforeninger for at misbruge sin markedsposition til at skade franchisetagere, der driver egne burgerrestauranter, samt kunder, arbejdstagere og rivaler.

»Ingen virksomhed er mere ansvarlig for at drive et global kapløb mod bunden end Golden Arches (symbolet for McDonald's red.), som har været banebrydende og perfektioneret et mærke af kannibal kapitalisme,« siger Scott Courtney, en embedsmand i Service Employees International Union, som støtter monopolklagen til EU-Kommissionen, ifølge Bloomberg.

Klagen følger sidste måneds meddelelse fra Europa-Kommissionen om, at fastfoodgigantens skatteforhold nu skal under den danske konkurrencekommissær Margrethe Vestagers lup.

EU-Kommissionen mistænker McDonald's for siden 2009 at have udnyttet en skattefinte, der har betydet, at burgergiganten har undgået at betale selskabsskat i Luxembourg. Det til trods for, at selskabet havde et overskud på over 1,8 mia. kr. i 2013.

McDonald’s forsvarede sig oven på en nye anklage om monopol, og meddeler, at selskabet ser sig forpligtet til at arbejde tæt sammen med franchisetagere, »så de får den støtte, de har brug for at drive deres restauranter.«

»Denne tilgang, med princippet om risikodeling og belønning, har været en succes i mange år og har bidraget til at skabe de bedste forretningsmuligheder for vores franchisetagere og den bedste samlede oplevelse for vores kunder,« siger McDonald’s i en meddelelse.

EU-Kommissionen meddeler, at de har modtaget klagen, som de vil se på. Det er op til Kommissionen først at vurdere, om McDonald’s har misbrugt sin dominerende stilling, før de beslutter, om klagen skal afgøres eller afvises.

BRANCHENYT
Læs også