Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Kinas vilde forvandling får danske virksomheder til at holde vejret

Tusindvis af danske arbejdspladser er flyttet til Kina. Det ændrer sig nu, ifølge DI.

Kina vil ikke længere være verdens samlefabrik. Det stiller store krav til mange danske virksomheder, lyder det. Foto: Imaginechina via AP Images

Danske virksomheder skal til at bruge Kina på en helt ny måde.

Efter mere end et årti som verdens samlefabrik er Kina ved at omstille sin økonomi, så den fokuserer mindre på produktion og eksport og mere på service og forbrug.

Samtidig er lønningerne i Kina steget så meget, at mange danske virksomheder er begyndt at flytte produktion og arbejdspladser til andre dele af Asien eller Østeuropa.

Det siger vicedirektør i Dansk Industri, Kent Damsgaard.

»Det er en voldsom omstilling, som Kina har gang i, og den påvirker landets vækst negativt. Nogle danske virksomheder bliver ramt af den, andre ikke. Mange af dem holder vejret,« siger han.

Kina er verdens næststørste økonomi og en vigtig samhandelspartner for Danmark. Hvert år sælger vi varer og tjenester for over 60 mia. kr. til kineserne, der især er vilde med danske mink, maskiner og medicin.

Men noget har ændret sig. Kina leverer ikke længere tocifrede vækstrater, og frygten er, at Riget i Midten er på vej mod en hård økonomisk opbremsning, der vil ramme hele verdensøkonomien.

Ifølge Dansk Industri er omlægningen af kinesisk økonomi overordnet positiv for danske virksomheder.

Den kan booste eksporten af danske forbrugsvarer, men gør ondt på andre områder.

»Byggesektoren i Kina er ved at gå i stå. Den er ikke længere en af motorerne for væksten i Kina, hvilket er en udfordring for flere store danske virksomheder, som har produktion derovre,« siger Kent Damsgaard og nævner som eksempel Grundfos, Danfoss og Rockwool.

Også Danmarks søtransport af halvfabrikata og komponenter er under pres. Der skal fragtes væsentligt mindre gods til Asien, heriblandt Kina, end tidligere, påpeger cheføkonom Helge J. Pedersen fra Nordea.

Fremstillingssektoren udgør stadig over halvdelen af Kinas økonomi, men på længere sigt vil landet komme til at ligne Danmark. Her fylder fremstillingssektoren kun 10-15 pct. af økonomien.

»Det er en proces, vi har set i alle industrialiserede lande, og som Kina er midt i nu. Det skaber mange udfordringer, men også mange muligheder,« siger Helge J. Pedersen.

Finans Briefing giver dig hver dag alle de mest interessante nyheder, eksklusivt udvalgt af vore redaktører og leveret til din indbakke. Tilmeld dig her og styrk overblikket.

BRANCHENYT
Læs også