Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Analytiker: ALK har satset stort på studie - kom ikke helt i mål

ALK-Abelló har satset på at opnå det helt store resultat med et femårig studie af Grazax - ALK's tabletbaserede græsallergivaccine.

Pr-foto: ALK-Abelló

Men resultatet fra studiet er ikke faldet helt ud, som medicinalselskabet havde håbet. Det vigtigste mål blev misset - til gengæld hev man de sekundære i land.

Sådan lyder vurderingen fra senioranalytiker i Sydbank Søren Løntoft Hansen.

- De misser det primære endepunkt i forhold til at forebygge astma - altså det endepunkt, der hedder nedsat lungefunktion. Til gengæld er det positivt, at man er i stand til at vise en symptomdæmpende effekt på astma og behov for mindre forbrug af astmamedicin, siger Søren Løntoft Hansen til Ritzau Finans.

Hvor studiet ikke viste nogen effekt angående tiden til forekomst af første diagnose af lungefunktionsnedsættelse, så viste det omvendt, at behandling med Grazax signifikant reducerer andelen af børn, der oplever astmasymptomer eller skal bruge astmamedicin.

Studiet bekræftede desuden, at behandling med Grazax signifikant reducerer allergiske symptomer fra næse og øjne.

- Det positive er også, at studiet bekræfter evnen til at nedsætte allergi. Der er midlet effektivt, slår Søren Løntoft Hansen fast.

Samlet betegner han studiets resultater som blandede. Han påpeger dog samtidig, at ALK havde sat barren højt.

- Det primære endepunkt var vanskeligt at nå, fordi du har med børn at gøre, som måske ikke udvikler astma så hurtigt, pointerer Sydbank-analytikeren.

- Man har nok valgt netop det her primære endepunkt, fordi det er det reneste resultat, man kunne have opnået. Var det blevet opfyldt, så havde der overhovedet ikke været nogen som helst tvivl om Grazax' effekt i forhold til at forebygge astma, vurderer han videre.

Positivt er det ifølge analytikeren også, at ALK måske kan bruge erfaringerne fra opbygningen af studiet, valget af endepunkter og sandsynligheden for at kunne komme i mål med hensigterne til kommende studier.

- Valget af målepunkter kan de lære meget af til for eksempelvis studier af deres tablet mod husstøvmideallergi, mener Søren Løntoft Hansen.

Studiet kan også være en brik til at vise, at allergimedicin kan anvendes til astmabehandling.

- Er man i stand til at få resultatet på en indlægsseddel, vil der være en mere synlig kobling mellem astma og allergi - altså at man kan bruge de her immunterapier inden for astmabehandling. Så har det potentiale til at udvide sit marked. Det er dog ikke noget, der kommer til at ske over natten, vurderer Søren Løntoft Hansen.

Sydbanks senioranalytiker tør ikke at spå, hvordan investorerne kommer til at reagere på studiets resultater.

- Havde man nået det primære endepunkt, havde jeg ikke været i tvivl om, at kursen havde fået et stort nøk opad i dag. Nu er det lidt mere usikkert, hvad der kommer til at ske med aktien - også fordi aktiemarkedet er en lidt svær størrelse for tiden.

- Nogle investorer vil se studiet som negativt, idet man ikke når det primære endepunkt. Andre vil se igennem fingrene med det, forudser Søren Løntoft Hansen.

Handelsbanken føler sig derimod sikker på, at aktien kommer til at stige på baggrund af resultaterne.

- Vi venter en positiv kursreaktion i dagens handel, skriver banken i en kommentar uden at angive begrundelsen.

BRANCHENYT
Læs også