Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

BREAKING
0

Nu vil Iran købe 114 fly i Europa

Ophævelsen af USA og EU's sanktioner mod Iran åbner for forhandlinger med franskejede Airbus.

Iran er interesserede i at købe 114 Airbus-fly. Foto: Jacques Brinon

Iran planlægger at købe 114 Airbus passagerfly, efter at en række atomrelaterede sanktioner lørdag aften blev ophævet. Det skriver flere internationale medier, heriblandt Wall Street Journal.

Lørdag kunne den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, fortælle, at USA og EU har ophævet nogle af sanktionerne, der har ramt Iran gennem de seneste 10 år.

Det betyder blandt andet, at Iran får adgang til op mod 100 mia. dollars fra olieindtægter, der er fastfrosset i udlandet.

Vigtigere er det i denne sammenhæng, at både amerikanske Boeing eller europæiske Airbus nu igen må sælge fly og flydele til Irans civile luftfartsindustri. Det måtte selskaberne ikke, mens sanktionerne stod på. Med ophævelsen er der nu mulighed for at indlede forhandlinger.

Og Iran er klar til at spendere. Det annoncerede den iranske minister for By- og Vejudvikling, Abbas Akhoundi, lørdag.

Allerede i sommer udtalte han ved en flymesse i Paris, at Iran havde i sinde at investere i omegnen af 130 mia. kr. på nye fly. Og Irans civile luftfartorganisation har udtalt, at den iranske flypark har behov for op mod 500 nye fly.

Iran har i forvejen en flypark på omkring 140 fly, men de er gamle, og landet har et stort behov for nye, sikre fly. Blandt andet har EU indført grænser for, hvor mange iranske fly, der må lande i europæiske lufthavne af hensyn til sikkerheden.

Det er angiveligt det franskejede selskab Airbus Group SE, der løber med ordren på alle 114 passagerfly. Airbus udtalte lørdag, at man ville indlede forhandlingerne med de iranske flyselskaber, så snart sanktionerne blev ophævet.

Der kan dog gå lang tid, før Iran får nye fly i luften. Mange af de populære modeller hos Airbus er udsolgt, bl.a. Airbus A320, som iranerne har nævnt som en mulighed.

BRANCHENYT
Læs også