Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Aarhusiansk videnskabsmand frygter at brænde inde med nyt supermateriale

Jens Vinther har fået fingrene i et materiale, der ifølge ham kan blive en revolution. Men han har et problem.

Jens Vinther, teknisk direktør i Carbon Nano Europe, vil have danske virksomheder til at se potentialet i hans forretningsidé. Og det haster. PR-foto.

Den 29. februar er en kritisk dag for Jens Vinther i sit nabolaboratorium i Risskov lidt uden for Aarhus.

Da er pengekassen i hans firma Carbon Nano Europe tom og drømmen om at revolutionere måden, vi producerer ting på, slukket.

Medmindre han kan få virksomheder med på sin idé.

Om Jens Vinther
  • Jens Vinther er 49 år gammel og er Danmarks første diplomingeniør med speciale i nanoteknologi.
  • Han er oprindeligt uddannet eksportsælger og har desuden arbejdet med procesoptimering og logistik i forskellige danske virksomheder.
  • I dag er han teknisk direktør i sit eget firma Carbon Nano Europe, der har arbejdet med kulstofnanorør i tre år.
  • Firmaets hovedsæde, et laboratorium i Risskov uden for Aarhus, har han selv bygget sammen med en gruppe studerende, der også arbejder for ham.

Den 49-årige aarhusianske iværksætter har fået fingrene i et materiale, der er 100 gange stærkere end stål, 1.000 gange bedre til at lede strøm end kobber – og let som en fjer.

Problemet er, at han er ved at løbe tør for tid.

»Jeg har maskinen til at producere materialet, men mangler virksomheder, der vil hjælpe til at videreudvikle det, teste og lave prototyper. Materialet kan revolutionere den måde, som samtlige industrivirksomheder producerer på. Det er vildt frustrerende, at jeg risikerer at lukke,« siger Jens Vinther.

Materialet, han taler om, kaldes kulstofnanorør og består af små tynde tråde af C-atomer. Trådene er ekstremt lette og kan bl.a. bruges til at lave batterier, der kan oplades på et millisekund, biler og broer.

Maskinen til at producere trådene har Jens Vinther købt af en tidligere NASA-forsker i USA. For nyligt indgik aarhusianeren et samarbejde med Grundfos og er desuden i kontakt med en stor, norsk råstofkoncern.

Om det nye supermateriale
  • Kulstofnanorør er en forfinet form for kulfiber, der er opbygget af små, tynde rør af C-atomer.
  • Udnytter man materialets potentiale, er det 100 gange stærkere end stål og 20 gange stærkere end kulfiber. Desuden leder det strøm op til 1.000 gange bedre end kobber, der anvendes i de fleste ledninger i dag.
  • Kulstofnanorør kan angiveligt bruges til at producere alverdens ting; superbatterier, solceller, højttalere, vindmøller – sågar en elevator ud i rummet, hvis man skulle have brug for sådan en.

Sammen med University of Texas har de søgt om knap 20 mio. kr. i EU-midler til at bygge en maskine, der kan producere supermaterialet i storskala.

»Men den proces starter først om et år. Det kan jeg ikke overleve på nu. Jeg vil helst have materialet ud til så mange danske virksomheder som muligt. Derfor råber jeg så højt, jeg kan,« siger Jens Vinther.

Ifølge forskningschef i Grundfos, Wilbert van de Ven, er Jens Vinthers supermateriale særdeles spændende.

»Især fordi vi kan teste det i rigtige produkter og på den måde hurtigt vurdere, om det har en merværdi,« siger Wilbert van de Ven.

I Risskov fortsætter Jens Vinther sin stille revolution, velvidende at den måske kun varer en måned endnu. Med begrænsede midler, men uanede ambitioner.

»Der er nærmest ingen grænser for, hvad de små kulstofnanorør kan bruges til. Jeg håber bare, at andre virksomheder får øje på potentialet,« siger han.

Finans Briefing giver dig hver dag alle de mest interessante nyheder, eksklusivt udvalgt af vore redaktører og leveret til din indbakke. Tilmeld dig her og styrk overblikket.

BRANCHENYT
Læs også