Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Statoil har mistet millioner i Angola, men benægter korruption

Olieselskabet Statoil ved ikke, hvor ca. 330 mio. kr., som skulle bruges til et forskningscenter i Angola, er forsvundet hen. Men det norske selskab afvise, at der er tale om korruption.

Det norske olieselskab Statoil aner ikke, hvor omkring 330 mio. kr. af selskabet penge i Angola er forsvundet hen. Foto: Kent Skibstad, NTB scanpix/AP

Det norske olieselskab Statoil har ingen idé om, hvor de ca. 330 mio. kr., som selskabet har betalt for opførelsen af et nyt teknologi- og forskningscenter i Angola, er blevet af. Men der er ingen grund til mistanke om korruption, hævder olieselskabet.

Sådan lyder det i et brev som olie- og energiminister, Tord Lien, fra det norske Fremskrittsparti, fredag sendte til Stortingets kontrol- og forfatningsmæssige udvalg.

Det skriver Dagens Næringsliv.

Kontroludvalget blev interesseret i sagen tidligere i januar, hvor det blev kendt, at Statoil i 2012 havde betalt 221 mio. kr. til det angolianske statslige olieselskab Sonangol til et forsknings- og teknologicenter, der aldrig blev bygget. Udvalget bad derfor olieministeren svare på, hvad der var sket, og hvilke procedurer Statoil har til at forhindre korruption.

Men i brevet fra Tord Lien kom det frem, at Statoil har betalt væsentligt mere for centeret end 221 mio. kr. Som en del af en udbudsproces i Angola har Statoil forpligtet sig til udgifter for hele 1,4 mia. dollars – eller næsten 9,8 mia. kr., ifølge brevet.

Heraf skal omkring 562 mio. kr. gå til sociale formål, mens 330 mio. kr. er øremærket til forskning.

Mellem 2012 og 2015 har Statoil allerede udbetalt 488 mio. kr. af de sociale bidrag.

Sonangol er ifølge Statoil retsligt forpligtet til at bruge midlerne til de definerede formål. Men selvom Sonangol skulle bryde aftalen, er det »ikke nødvendigvis tilfældet, at pengene er blevet brugt i strid med loven om korruptionsbekæmpelse,« skriver Statoil i sin rapport til ministeren, uden at gå yderligere i detaljer om sagen.

Ifølge Statoil er Sonangol heller ikke forpligtet til at orientere Statoil om udviklingen i byggeriet af centret.

Ikke desto mindre har Statoil både formelt og uformelt bedt om et indblik i, hvor pengene er brugt. Men indtil nu er der ikke dukket nogle oplysninger op »af betydning«, skriver selskabet i en redegørelse. Nu vil de dog undersøge sagen yderligere.

Angola er Statoils største produktionland foruden Norge, og er Norges vigtigste handelspartner på det afrikanske kontinent.

BRANCHENYT
Læs også