Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Norges største bank vil skrotte kontanterne

DNB Bank vil udfase kontanterne på grund af ”farer og ulemper”, banken mener samtidig det vil sætte en stopper hvidvaskning og sorte penge.

BND og Nordea, den anden største bank i Norge, har allerede i de fleste filialer stoppet med at håndtere kontante pengebeløb Arkivfoto: Lærke Posselt

Norges største bank, DNB Bank, vil skrotte kontanterne, fordi digitaliseringen, ifølge banken, har gjort kontanterne overflødige. Det skriver vg.no.

»Der er så mange farer og ulemper knyttet til kontanter, at de bør udfases. I dag er rundt regnet kontanter for 50 mia. norske kr. i omløb. Norges Bank (centralbanken, red.) kan redegøre for 40 pct. af dem,« siger Trond Bentestuen, der er koncerndirektør hos BNC.

Trond Bentestuen påpeger samtidig, at kun omkring seks pct. af nordmændene bruger kontanter på daglig basis, hvor det primært er den ældre del af den norske befolkning, der bruger løs af pengene.

»Det betyder, at 60 pct. af kontanterne er uden for kontrol. Vi mener, at det skyldes sort økonomi og hvidvaskning […] Det er i hvert fald ikke kontanter, som vi ser. Mange ligger i madrasser rundt omkring,« siger koncerndirektøren.

DNB og Nordea, den anden største bank i Norge, har allerede i de fleste filialer stoppet med at håndtere kontante pengebeløb, mens også den norske Hospitality Association har lobbyet for at fjerne forbrugernes ret til at betale med kontakter i butikker og restauranter siden 2013.

»28 pct. af vores kunder siger, at de aldrig eller kun meget sjældent går i banken. Derfor mener vi, at det vil være en fejl at opretholde den gamle filialstruktur,«

Ønsket om at fjerne forbrugernes ret til at betale med kontakter afvises dog en talsmand for det norske finansministerium, der melder, at regeringen ”ikke har nogen planer om at ændre lovgivningen”.

»Der er mange, heriblandt ældre, der stadig ønsker at betale med kontanter. Derudover er det problematisk for privatlivet, fordi alle digitale transaktioner kan spores,« siger Tore Vamraak fra Finansministeriet.

BRANCHENYT
Læs også