Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Apples væksteventyr er slut - nu falder salget

Salget af iPhones stiger kun med 0,4 pct. Det er det laveste i den epokegørende smartphones levetid. Og salget forventes at dale i det kommende kvartal.

IPhone-salget er efter den Apple'ske målestok nærmest gå i stå. Foto: Robert Schlesinger/AP

Verdens mest værdifulde virksomhed, elektronikvirksomheden Apple, havde et skuffende julesalg, hvor salget af iPhones kun steg med 0,4 pct. Det kommende kvartal bliver heller ingen dans på æbler, fordi Apples omsætning for første gang i iPhones tidsalder til at falde.

På forhånd var det ventet, at Apples salg i julekvartalet ville stige 1,3 pct., og det er nærmest det rene ingenting i Apple-regi, hvor tocifrede vækstrater er normen, men det blev altså endnu mindre det, da man "kun" solgte 74,8 mio. iPhones i julekvartalet.

I samme kvartal 2014 solgte man 74,5 mio. iPhones, og i det kommende martskvartal, der er Apples 2. kvartal, forventer Apple nu for første gang i de ni år, at iPhone har eksisteret, at salget af den markedsrevolutionerende smartphone vil dykke med det resultat, at selskabets omsætning vil falde for første gang siden 2003.

I 2. kvartal regner Apple med en omsætning på mellem 50 og 53 mia. dollars - og der er et stykke op til de 58 mia. dollars, der blev leveret i 2. kvartal 2014. Men det fald er uundgåeligt, når iPhone-salget falder - smartphonen står nemlig for 68 pct. af Apples omsætning.

Det ændrer dog ikke på, at Apple resultatmæssigt stadig leverede sit største kvartalsoverskud nogensinde i 1. kvartal med en omsætning på 75,9 mia. dollars og et overskud på 18,4 mia. dollars, men det er altså en stakket frist. Estimaterne lød ifølge Thomson Reuters på 18,1 mia. dollars i overskud og 76,6 mia. dollars i omsætning.

Renset for valutaudsving er sagen dog en anden og så ville Apples omsætning havde nået 80,8 mia. dollars.

Opbremsningen i salget er dog ikke noget, der kommer bag på aktiemarkedet, hvorfor det allerede til en vis grad er indregnet i selskabets aktiekurs, men ifølge Bloomberg havde analytikerne forventet, at Apples omsætning i 2. kvartal skulle ligge på 55,5 mia. dollars og ikke de forventede 50-53 mia. dollars, så med det in mente vil det ikke være underligt, hvis Apples aktie får et skud nedad i morgendagens handel.

Faldet i salget skyldes især, at iPhone 6S og 6S Plus ikke har fået så godt tag i telefonkøberne som håbet, efter de ellers havde rekordweekend, da de blev lanceret i september.

»Apple er blevet et offer for sin egen succes. Mange kunder køber enten en ældre iPhone 6 eller venter på 7'eren,« sagde Daniel Ives, analytiker i FBR Capital Markets til Reuters op til regnskabet.

Men også iPad'en er i salgskrise og havde i 1. kvartal en tilbagegang i salget på 25 pct. i antallet af solgte enheder, og iPad'en solgte i 1. kvartal for 7,1 mia. dollars mod 9 mia. dollars for et år siden.

Samtidig kan man ifølge Reuters heller ikke afvise, at den kinesiske stilstand i økonomien indvirker på Apple-salget.

Når alt det er sagt, skal man ikke glemme, at Apple er en af alletiders største guldkalve: I 1. kvartal sendte Apple 9 mia. dollars tilbage sine aktionærer via aktietilbagekøb og udbytte, og Apple er ikke milevidt fra at fuldføre sin kapitalafkastplan til 200 mia. dollars - indtil videre er man nået til 153 mia. dollars.

Siden lanceringen af iPhone i 2007 har Apples storsællert sørget for at gøre Apple til en unik væksthistorie ved at føre virksomheden op på en 13. plads over verdens største virksomheder målt på omsætning.

BRANCHENYT
Læs også