Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Tysk-spansk vindbryllup kan være en gave til Vestas

Hvis Siemens køber Gamesa, vil det gavne Vestas, da konsolidering vil give mindsket konkurrence og øget prisstabilitet.

Konsolidering vil hjælpe hele vindmølleindustrien, lyder det fra analytikere.

Den spanske vindmølleproducent Gamesa stryger fredag i vejret på børsen i Madrid, efter spanske El Confidencial har erfaret, at tyske Siemens har hyret Deutsche Bank og overvejer at opsnappe den spanske vindperle.

Selvom en kombination af Siemens og Gamesa vil betyde, at den tysk-spansk enhed målt på volumen formentlig vil fortrænge Vestas som verdens største vindmølleproducent, vil et tysk opkøb være positivt for Vestas, lyder det fra flere analytikere.

Færre aktører vil mindske priskonkurrencen, og det gavner hele branchen.

»Konsolidering er godt, period. Det vil alt andet lige give prisstabilitet i markedet, og det vil være godt for Vestas. Der har være lidt bekymring om, at man i vindmølleindustrien er begyndt at konkurrere mere, efter alle aktører er blevet stærke finansielt, og det her vil give noget mindre konkurrence,« siger Michael Friis Jørgensen, aktieanalytiker hos Alm. Brand Markets.

»For mig er der ingen tvivl om, at det vil være rigtig godt for industrien, hvis Siemens laver den her manøvre,« siger Jakob Pedersen, aktieanalysechef hos Sydbank.

Gamesa er i dag specielt stærk inden for landvindmøller i Latinamerika samt emerging markets som Indien og også Kina, mens Siemens står rigtig stærkt offshore. Offshore er spanierne til gengæld svage, hvor de alene har et joint venture med franske Areva, hvilket indtil videre ikke har været nogen nævneværdig succes.

Derfor mener Michael Friis Jørgensen også, at et eventuelt opkøb giver mening, og derfor kan der meget vel være noget om snakken.

»De komplementerer hinanden rigtig godt on- og offshore, og sammen kan de måske gøre hinanden mere konkurrencedygtige i USA, så meget tilsiger, at det giver god mening,« siger han.

Han peger på, at et eventuelt opkøb vidner om, at markedet er faldet mere til ro.

»Efter mange problemfyldte år i branchen sender det et signal om, at man nu kan gå til sin bestyrelse og sige, at man nogenlunde kan se, hvordan de næste 5-10 år bliver. Efter COP21 og de amerikanske tilskudsordninger er faldet på plads, kan vi se et lidt mere stabilt marked for vind,« siger han.

Jacob Pedersen peger på, at Siemens' eventuelle opkøb af Gamesa vil betyde, at det tyske selskab som det eneste, udover Vestas, for alvor har en global tilstedeværelse.

»Så er spørgsmålet, hvad GE (amerikanske mølleproducent, red.) vil. Hvis de tænker, at de bliver nødt til at blive globale, så er der ikke ret mange producenter tilbage at få øje på. Og at forsøge at overtage Vestas ville betyde, at man skulle sælge en masse fra i USA,« siger Jacob Pedersen.

Gamesas aktie stiger fredag eftermiddag 20,5 pct. Spanierne har udsendt en meddelelse, hvor de skriver, at selskabet løbende analyserer strategiske muligheder, men at der ingen aftaler er indgået.

BRANCHENYT
Læs også