Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Det nye våben mod zika, malaria og dengue kan være...myg

De såkaldte biotekmyg har allerede vist sig som effektive i kampen mod at reducere en myggebestand.

Det vigtigste våben i kampen mod myg, der spreder alvorlige sygdomme, kan vise sig at blive såkaldte biotekmyg. James Gathany

Siden april 2015 har en varevogn hver hverdagsmorgen kl. 7 kørt langsomt gennem en bydel i den brasilianske by Piracicaba med en last bestående af mere end 100.000 hanmyg.

Undervejs på turen gennem byen bliver myggene sluppet ud af varevognens vindue, hvorefter de flyver ud for at finde en mage.

Myggene, der bliver sluppet ud af varevognen, er dog ikke normale. Af den britiske virksomhed Oxitec er de nemlig blevet gensplejset, så de giver et dødeligt gen videre til sit afkom, hvilket forhindrer afkommet i at leve længere end puppestadiet.

Tilsyneladende har dette forsøg virket, for ifølge Oxitec er den vilde myggebestand i den bydel i Piracicaba, hvor forsøget har stået på, reduceret med 82 pct.

Det skriver New York Times.

De gensplejsede myg har fået det engelske navn biotech bugs, på dansk biotekmyg.

Således håbes det, at de gensplejsede dræbermyg kan blive det hidtil mest effektive våben i kampen mod malaria, dengue og andre alvorlige sygdomme, der bliver spredt af myg. Faktisk siges myggen at være det dødeligste dyr i verden.

Senest har zika-virussen i Sydamerika og især Brasilien fået stor opmærksomhed, da den er under kraftig mistanke for at være skyld i en lang række alvorlige fosterskader.

Zika-virussen regnes ikke selv farlig for den smittede, men hvis personen er gravid, kan virussen være farlig for fosterets hjerne, der kan få en unormal størrelse.

Anthony A. James, professor ved University of California, ser store perspektiver i biotekmyggene.

»Vi har alle planerne, og der er blevet lavet principielle beviser. Det er kun op til befolkningen at gennemføre dette,« siger han til New York Times.

Hvorvidt der er opbakning til at slippe biotekmyg løs i større skala, står hen i det uvisse. Frygten er ifølge New York Times, at hvis en masse biotekmyg slippes løs, og noget går galt, vil det være svært at gøre noget.   

BRANCHENYT
Læs også