Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Fona-rigmand er klar med flere penge – og vil lukke butikker

Hvis Fona overlever, bliver det i en reduceret udgave, siger ejer Michael Kjær.

En redningsaktion af Fona vil kræve ofre, siger topchef Michael Kjær. Foto: Jens Dresling.

Pengekassen er tom i elektronikkæden Fona, der i årevis har kæmpet med store millionunderskud.

Mandag indledte Fona en rekonstruktion af selskabet, hvilket betyder, at der skal findes ny kapital for at redde kæden fra konkurs.

Så klar var meldingen fra Fona-topchef Michael Kjær, da han mandag eftermiddag mødte pressen.

»Vi er nødt til at finde ud af, hvordan Fona kan tjene penge. Jeg er født optimist og kan ikke se et Danmark uden Fona. Men jeg kan se et Danmark med Fona i en tilpasset version,« siger Michael Kjær.

Hvad er en rekonstruktion?

En person eller et selskab, der er insolvent, kan på begæring tages under rekonstruktionsbehandling.

Formålet med rekonstruktion kan være at udskille levedygtige virksomheder, at opnå en akkord, eller at afvikle en drift. Begæring om rekonstruktionsbehandling kan indgives af skyldneren selv (egenbegæring) eller af dennes kreditorer

Kilde: Domstol.dk

Fona er ejet af selskabet F Group, som Michael Kjær er adm. direktør i, og af den norske elektronikkoncern Elkjøp, der har en ejerandel på 40 pct.

De akutte problemer i elektronikkæden har stået på længe. På tre år har Fona tabt i omegnen af 90 mio. kr., og egenkapitalen er skrumpet til 180 mio. kr.

Fona-chef Michael Kjær mener, at konkurrencen om kunderne er ekstremt hård. En redningsaktion af Fona vil kræve ofre og kan føre til butikslukninger, siger han.

»Priskrigen på elektronik er intensiveret. Det piner marginalerne og gør, at vi mangler indtjening. Derfor skal vi kigge på det fremtidige butiksnet. Der kan være byer, hvor kundegrundlaget ikke er stort nok,« siger Michael Kjær, der råder over 56 butikker landet over.

Sammen med sin familie er han klar til at smide flere penge i Fona, hvis det er muligt at finde den rette løsning, siger han. Elkjøp ønsker ikke at sige, om den vil bidrage.

Endnu kan Michael Kjær ikke sætte tal på, hvor mange penge Fona mangler for at overleve. Sammen med advokater fra Bech-Bruun skal han strikke en plan sammen og præsentere den for Fonas kreditorer på et møde i skifteretten den 29. februar.

Godkender kreditorerne ikke planen, er Fona fortid.

Ifølge advokat Ole Borch fra Bech-Bruun har Fona allerede »stukket en finger i jorden hos kreditorerne.« Desuden taler Fona med interesserede købere, uden at der sættes navn på.

Når selskabet er tvunget til en pludselig rekonstruktion, skyldes det ifølge Michael Kjær især, at julesalget skuffede fælt.

BRANCHENYT
Læs også