Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Apple væltet af tronen som verdens mest værdifulde selskab

Amerikanske Alphabet, hvis vigtigste forretingsenhed er søgemaskinen Google, har for første gang vist omverdenen, hvor meget der satses uden for kerneforretningen Google.

Alphabet bruger milliarder af dollars på ting som bl.a. selvkørende biler, og nu har giganten for første gang løftet sløret for, hvor mange penge der egentlig bruges på den slags - det, de amerikanske meder omtaler som »moonshots.« Helt præcist kostede afdelingen, der af Alphabet selv er døbt »Other bets«, 3,57 mia. dollars i 2015 mod 1,94 mia. dollars i 2014.

Googles moderselskab, Alphabet, har samtidig overhalet Apple, som det mest værdifulde af samtlige børsnoterede selskaber i verden.

Og markedet kunne lide, hvad det så. Aktien steg umiddelbart efter regnskabet med hele 8 pct. i eftermarkedet, rapporterede flere udenlandske medier, herunder CNN og Reuters. Og det skyldes ikke mindst, at der fortsat vælter penge ned i den i forvejen bugnende pengekasse.

På det såkaldte eftermarked på Wall Street lå aktiekursen cirka seks procent højere, og det løfter Alphabets markedsværdi til 555 mia. dollars. Til sammenligning vil det koste 534 mia. dollars at købe samtlige aktier i Apple.

Alt går deres vej for tiden

James Cakmak, analytiker i Monness Crespi Hardt & Co.

Koncernen kommer ud af fjerde kvartal 2015 med et overskud på 4,9 mia. dollars. For hele 2015 landede Google en omsætning på 74,54 mia. dollars, og det er stort set hele koncernens omsætning, da 'Other bets' blot generede en omsætning 448 mio. dollars. Det samlede driftsresultat for 2015 landede for Google vedkommende på 23,42 mia. dollars, hvortil der altså skal trækkes underskuddet fra afdelingen 'Other bets'.

Ser man på det seneste kvartal, så steg omsætningen i Alphabet med 18 pct. sammenlignet med samme kvartal 2014.

»Vores meget stærke omsætningsvækst i fjerde kvartal afspejler dynamikken i vores forretning, som er drevet af mobilsøgninger, YouTube og programmeret reklame – alle områder, som vi har investeret i over mange år. Vi er begejstrede for mulighederne på tværs af både omkring Google og Other i forhold til at bruge teknologi til at forbedre millioner af menneskers liv,« udtaler Ruth Porat, finansdirektør i Alphabet.

Alphabet blev i løbet af 2015 stiftet, fordi man på den måde ville forsøge at gøre det mere gennemskueligt for investorer. Hovedårsagen til det var, at markedet havde efterspurgt tydeligere information om, hvor mange penge topchef og medstifter Larry Page brugte på ting som eksempelvis de selvkørende biler, men også elementer som forskning i en ny kræftpille og andre, for et selskab som Google, mere eksotiske ting.

Alphabet er over de seneste år vokset så meget i værdi, at man nu for alvor puster verdens mest værdifulde selskab, Apple, i nakken. Faktisk var man lige efter regnskabets offentliggørelse op og overgå Apple et kort øjeblik, inden aktien faldt en smule tilbage igen.

»Alt går deres vej for tiden,« som analytiker James Cakmak fra Monness Crespi Hardt & Co., konstaterer det over for Bloomberg.

Apple har en markedsværdi på 539 mia. dollars, mens Alphabets markedsværdi med den nuværende stigning i eftermarkedet er på 517 mia. dollars.

BRANCHENYT
Læs også