Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Antallet af konkurser stiger: Disse brancher og landsdele er hårdest ramt

Udviklingen i antal konkurser tegner et broget billede af dansk økonomi.

Antallet af konkurser toppede i 2012 med 5.462. Foto: Gregers Tycho

For første gang i tre år er antallet af konkurser i Danmark stigende.

I alt 4.202 virksomheder drejede nøglen om i 2015, hvilket er 5 pct. flere end året før. Det viser nye tal fra Bisnode, der er Nordens største leverandør af kredit- og forretningsinformation.

»Dansk økonomi er stadig ikke oppe i fulde omdrejninger – og er muligvis endda ved at tabe lidt af luften. Der er betydelige udfordringer i mange brancher, og vi kan se på tallene, at der ikke skal mere end én dårlig måned til at vende en positiv udvikling til en negativ,« siger Martin Stabell, ekspert i risikovurderinger hos Bisnode.

Antallet af konkurser er væsentligt lavere end i årene efter finanskrisen, men udviklingen er alligevel bekymrende, mener Martin Stabell.

Særligt branchen for landbrug, jagt, skovbrug og fiskeri er hårdt ramt. Her steg antallet af konkurser med 60 pct. i 2015. Desuden er landbrugssektoren den eneste branche, hvor andelen af virksomheder med den højeste kreditvurdering – AAA – faldt i 2015, ifølge Bisnode.

Kreditvurderingen viser sandsynligheden for, at en virksomhed kommer i betalingsproblemer.

Også hotel- og restaurationsbranchen samt byggebranchen oplever flere konkurser, viser tallene. I andre brancher går udviklingen den modsatte vej.

Ser man på de enkelte regioner, tegner der sig et tydeligt billede af, at Region Hovedstaden trækker væksten. Således er regionen den eneste, hvor antallet af konkurser faldt fra 2014 til 2015.

I Region Sjælland og Region Syddanmark er konkurstallet steget mest med hhv. 57 pct. og 25 pct.

»København er Danmarks vækstlokomotiv, og vi ser det meget klart i antallet af konkurser lige nu. Samtidig ser vi, at ingen af de øvrige større byer for alvor formår at trække resten af landet med i en vækstspiral og nedbringe antallet af konkurser i større omfang,« siger Martin Stabell.

Den store udfordring fremover bliver at få bredt væksten ud fra hovedstaden og til resten af landet, mener han.

BRANCHENYT
Læs også