Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Dong-chef får lønhop på 25 pct. trods milliardunderskud

Henrik Poulsen kan smile hele vejen til banken, selv om topchefen i Dong i 2015 stod i spidsen for et historisk stort Dong-underskud.

Henrik Poulsen fik i 2015 for første gang mere i løn som Dong-chef, end han høstede som TDC-chef. Foto: Nicolai Lorenzen

Dong-topchef Henrik Poulsen fik et forkromet skulderklap i 2015.

Selv om energikæmpens olieforretning snublede gevaldigt i olie- og gaspriserne, så Dong-underskuddet blev på rekordhøje 12,1 mia. kr., steg Poulsens løn med 25 pct.

Det viser en nærlæsning af Ørsted A/S dugfriske 2015-regnskab.

Omregnet i kroner og ører fik den tidligere TDC-topchef sidste år 13,7 mio. kr. i løn - en stigning på knap 2,8 mio. kr. i forhold til året før.

Stigningen står imidlertid i skærende kontrast til Dong-formand Thomas Thune Andersens beklagelse over 2015-resultatet.

»Faldende olie- og gaspriser og væsentlige udfordringer med Hejre-projektet førte beklageligvis til betydelige nedskrivninger i olie- og gasforretningen,« fastslår Thomas Thune Andersen i sin beretning i 2015-regnskabet.

At tingene langt fra kørte som smurt i olie for Henrik Poulsen sidste år, betyder dog, at topchefen bliver ramt på pengepungen i forhold til den opstillede bonusbetaling.

For at få fuld bonusbetaling skulle Dong nemlig præstere et afkast af den investerede kapital (ROCE) på 30 pct. i 2015. Det lykkedes langt fra. I stedet betyder milliardunderskuddet et negativt afkast på 15,6 pct. Skidt nyt for Dong-topchefen, idet ROCE-målet vægter tæt ved en tredjedel i Poulsens bonusbetaling i 2015.

Lønløftet i 2015 skyldes da også først og fremmest, at Poulsen får en stigende andel af sin løn i form af aktier. I 2015 er den aktiebaserede aflønning således opgjort til knap 2,8 mio. kr. mod blot 684.000 kr. i 2014.

Til gengæld er bonusbetalingen blot steget 16 pct. til 1,8 mio. kr.

Selv om Henrik Poulsen går glip af en del af bonusbetalingen, kan han glæde sig over, at lønhoppet betyder, at han for første gang siden sin tiltræden som Dong-topchef står til at få mere i løn, end han gjorde som TDC-chef.

Da Henrik Poulsen i august 2012 skiftede fra TDC til Dong Energy, havde han året forinden modtaget 13,1 mio. kr. i TDC-løn. Hertil kom en ukendt milliongevinst på tildelte TDC-aktier.

BRANCHENYT
Læs også