Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Ny konkursrekord rammer landbruget

Antallet af konkurser i landbruget er nu det højeste siden 1993.

Et stigende antal landmænd er nået til vejs ende. Antallet af konkurser er nu steget til det højeste niveau i nyere tid. Foto: Carsten Andreasen.

Økonomien bryder sammen på stadig flere landbrugsbedrifter. Antallet af konkurser i landbruget voksede i januar til det højeste niveau siden 1993.

Konkurserne rammer nu også nogle af landets allerstørste landbrugsbedrifter. Således gik en af Danmarks største svineproducenter for nylig konkurs med en gæld på en kvart mia. kr. fordelt på 12 gårde, som årligt producerer 150.000 smågrise.

Antallet af konkurser i landbruget voksede i 2015 med 50 pct. og stigningen er fortsat i januar, der bød på det største antal landbrugskonkurser i 23 år. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

»Stigningen i antallet af konkurser skyldes først og fremmest, at landmændene gennem længere tid har været ramt af lave mælke- og svinepriser. Mange landmænd har derfor store løbende likviditetstilskud og er helt afhængige af, at de kan låne flere penge i banken. Landmændene har i forvejen været igennem en række hårde år, som på mange bedrifter har slidt egenkapitalen op,« påpeger erhvervsøkonomisk chef Klaus Kaiser fra landbrugets rådgivningscenter, Seges.

I et stigende antal tilfælde afviser bankerne at låne flere penge ud til denne gruppe af landmænd, og når kassen er tom, er konkursen en realitet.

De kommende måneder vil antallet af landmænd, som erklæres konkurs formentlig fortsætte med at stige.

»Det er vores forventning, at antallet af konkurser i landbruget fortsat vil stige et godt stykke ind i 2016. Mælke- og svinepriserne er fortsat meget lave, og likviditetsunderskuddene tilsvarende store. Desuden er der altid et vist tidsligt efterslæb, inden de kriseramte landmænd erklæres konkurs. Så selv når konjunkturerne bedres, vil der fortsat i en periode være mange konkurser,« siger Klaus Kaiser.

Landbrugets egne økonomer vurderer imidlertid, at antallet af konkurser vil toppe i løbet af 2016 og allerede inden årets udgang begynder at falde. Denne forventning bygger først og fremmest på en antagelsen om, at lavkonjunkturen snart klinger af, og priserne retter sig

»Der er udsigt til en bedring af driftsindtjeningen i løbet af i år og endnu mere markant næste år. Samtidig falder regeringens landbrugspakke på et tørt sted og giver erhvervet et betydeligt indtjeningsløft allerede i år. Endelig kan vi se, at rigtig mange landmænd under krisen har hævet produktiviteten og sænket omkostningerne,« fortæller Klaus Kaiser.

BRANCHENYT
Læs også