Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Kendt chokoladefabrikant i bitter strid med fuglekiggere og miljøfolk

Godsejer Peter Beier, som er kendt for at sælge luksuschokolade, har de seneste otte år været omdrejningspunktet i en strid om en låge, han har sat op på sin grund.

Peter Beier er kommet i uvejr i lokalområdet, efter at han lukkede offentlighedens adgang til et lille område ud til Gurre Sø. Arkivfoto: Mik Eskestad

Den kendte chokoladeproducent Peter Beier troede, at han havde fundet en løsning på en mangeårig strid om en sti på familiens private grund. Men Natur- og Miljøklagenævnet har afvist erhvervsmandens forslag. 

Sagen handler om et hegn og en låge, som Peter Beier, kendt for Peter Beier Chokolade, har sat op på Ørsholt Gods, som ligger ved Gurre Sø i Helsingør Kommune.

Peter Beier og hans hustru nægter at fjerne lågen, som forhindrer forbipasserende i at komme ned til et område ved Gurre Sø, hvor ornitologer og andre naturinteresserede plejede at komme, før familien Beier flyttede ind og også etablerede chokoladevirksomhed på adressen.

Natur- og Miljøklagenævnet har ellers tidligere slået fast, at lågen var ulovlig, da der er offentlig adgang på den sti, der fører ned til vandet. Det fik Beier-familien til at hive klagenævnet i byretten, men retten gav klagenævnet ret, og derfor har familien anket sagen til landsretten.

Den omstridte låge
  • I 2009 var hegns- og lågestriden for Retten i Helsingør, og her forklarede Peter Beier, at han havde sat hegnet op for at holde råvildt ude, fordi familien var i gang med at plante ny skov.
  • Tidligere har han imidlertid forklaret til Frederiksborg Amts Avis, at det var en episode med en ornitolog, der var årsagen. Ornitologen var cyklet til Gurre Sø for at kigge på fugle og skulle ifølge Peter Beier under et skænderi have kastet med sin cykel.
  • I 2014 havde Beier-familien igen hevet Natur- og Miljøklagenævnet i byretten, men tabte sagen. Derfor er sagen nu anket til landsretten, og ifølge Peter Beier skal sagen behandles i efteråret.

Beier-familien og Helsingør Kommune fandt i mellemtiden frem til en alternativ løsning: en ny sti 300 meter fra den omdiskuterede sti, så familien var fri for at give offentligheden adgang på den første sti.

Men nu har Natur- og Miljøklagenævnet underkendt den alternative løsning, efter at Danmarks Naturfredningsforening, Friluftsrådet og Dansk Ornitologisk Forening har klaget.

»Der er en fin udsigt over søen fra det sted, og der er en stejleplads (plads, som fiskere engang har brugt, red.), en bro og et fiskerhus, som tilsammen udgør et helt kulturmiljø. Med tidligere ejere har der overhovedet ikke været nogen problemer, og folk har færdedes på det område altid,« siger Helle Øelund, formand for Danmarks Naturfredningsforening i Helsingør.

»Nu håber vi, at de retter op efter afgørelsen,« uddyber hun.

Peter Beier har ikke umiddelbart nogen planer om at give folk adgang til området ved søen igen. Han fortæller, at det er træls at have fremmede gående på familiens private grund.

Peter Beier mener dog, at Natur- og Miljøklagenævnets afgørelse er gode nyheder:

»Det er en vindersag. Ifølge afgørelsen må vi uden videre nedlægge stien. Vi kom med en alternativ løsning, men den klagede foreninger over, så den får de så ikke,« siger Peter Beier.

Nævnet påpeger, at stien skal være helt fjernet eller helt afspærret, så selv ejerne er afskåret fra at benytte den, for at den kan anses som nedlagt og dermed uden for offentlighedens rådighed.

»Vi må så bare finde et andet sted at gå end på stien,« siger Peter Beier, som ikke endeligt vil svare på, om den omstridte sti bliver nedlagt.

Sådan tolker Danmarks Naturfredningsforening ikke sagen. Helle Øelund siger, at hun ikke kan forestille sig, at familien Beier vil lukke stien og således selv afskære sig fra muligheden for at gå derned.

BRANCHENYT
Læs også