Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Familien Kjær blev forgyldt af Fona – nu er livsværket i fare

Baggrund: Om tre uger risikerer 90 års dansk elektronikhistorie at slutte. Fona-kæden dingler på kanten af fallit – og én bestemt familie forsøger at redde den.

I 2001 fusionerede familien Kjær Fredgaard-kæden med Fona. Det har siden været en omtumlet rejse. Her ses adm. direktør Michael Kjær. Foto: Jens Dresling.

Store millionoverskud og klækkelige udbyttebetalinger er skiftet ud med dyb krise i elektronikkæden Fona.

I forrige uge gik Fona i rekonstruktion og på jagt efter ny kapital, der kan sikre selskabets overlevelse. Sidst på måneden skal kreditorerne så overbevises om en plan, som kan forhindre en konkurs.

Således bliver de næste tre uger afgørende for den landskendte butikskæde, der på få år er gået fra velsmurt pengemaskine til konkurstruet.

»Kreditorerne vil kigge på, hvordan selskabet er blevet drevet. Jo mere fornuftigt, det ser ud, desto mere medgørlige vil de være,« siger Ulrik Rammeskow Bang-Pedersen, der er professor på Københavns Universitet og ekspert i insolvensret.

Om familien Kjær
  • Familien Kjærs liv med elektronik begyndte i 1973, da Paul Kjær overtog majoriteten i elektronikkæden Fredgaard fra den daværende ejer og stifter Lauritz Fredgaard.
  • I 2001 fusionerede familien deres Fredgaard-kæde med Fona. F Group A/S var en realitet.
  • Fem år senere købte den norske elektronikkoncern Elkjøp Nordic 40 pct. af selskabet. Familien Kjærs ejerandel på 60 pct. forvaltes gennem selskabet MMP Invest af 1988.
  • Paul Kjær ejer 42 pct. af MMP Invest gennem sit selskab Kjær 11-11-11 ApS. Sønnen Michael Kjær har en ejerandel på 35 pct. gennem sit selskab Invest Group A/S.
  • Paul Kjærs anden søn, Peter Kjær, ejer 11,07 pct. af familiedynastiet gennem sit selskab, Nørager Holding A/S, mens den tredje og sidste søn, Morten Kjær, ejer 11,0 pct. gennem selskabet Østerled Holding A/S.

Selskabet bag Fona, F Group A/S, gemmer på en omtumlet historie med adskillige op- og nedture. I centrum står den 59-årige topchef Michael Kjær, hvis familie ejer 60 pct. af Fona.

Resten ejer den norske elektronikkoncern Elkjøp Nordic, der igen er ejet af britiske Dixons.

Da familien Kjær købte sig ind i Fona i 2001 og indsatte Michael Kjær som adm. direktør, var situationen lige så kritisk som nu.

Fona kæmpede med intern uro og massive underskud, men fik tingene vendt rundt. Fra 2005-2010 præsterede elektronikkæmpen et samlet overskud på over 400 mio. kr.

Over en kvart milliard kroner blev sendt tilbage til ejerne, heriblandt familien Kjær, der holder til nord for København.

I spidsen for den succesfulde turn-around stod Michael Kjær, der foruden sin mangeårige toppost i Fona også er formand for brancheorganisationen Dansk Erhverv.

Manden med notorisk lidenskab for fodbold og FC København, den selvlærte topchef, der nu fra første parket kan se familiens livsværk stirre ned i afgrunden.

De seneste fem år er omsætningen i Fona stagneret og bundlinjen markant forværret. Underskud på underskud, butikslukninger, lønnedgange for de ansatte – og kun et enkelt år med udbytte til ejerne.

Konkurrencen om kunderne er så hård og priskrigen på elektronik så voldsom, at Michael Kjær har taget det, han selv kalder »en time out.« En sidste chance, hvis Fona skal reddes.

Fonas historie
  • Fona blev grundlagt i 1926 af erhvervsmanden Harry Hylén, der åbnede den første Fona-butik i et kælderlokale på Christianshavn.
  • Dengang var det udelukkende radioer, som Fona forhandlede, men siden er sortimentet udvidet betragteligt.
  • Fona fusionerede med Fredgaard-kæden i 2001, og fem år senere købte Elkjøp Nordic, der også ejer og driver Elgiganten, 40 pct. af elektronikkæden.
  • I dag har Fona 56 butikker landet over og en netbutik. Koncernen omsætter for to milliarder kroner årligt og har cirka 750 medarbejdere.

Missionen lyder, at der skal findes ny kapital for at frelse den 90 år gamle elektronikkæde. Men penge er ikke nok, mener detailekspert Bruno Christensen, der har fulgt udviklingen i dansk detailhandel i et halvt århundrede.

Elgiganten og den nye Power-kæde sætter dagsordenen på markedet for elektronik, og Fonas high street-forretninger i bymidterne er ikke gearet til konkurrencen.

»Det handler ikke bare om at få en ny investor ind og så køre videre. Man skal tilføre økonomi, men også ændre konceptet,« sagde Bruno Christensen i forrige uge til Finans.

I første omgang er Fona i kreditorernes nåde. De vil kaste et kritisk blik på Fonas regnskaber, når de sidst på måneden skal afgøre elektronikkædens skæbne, vurderer professor Ulrik Rammeskow Bang-Pedersen.

Først og fremmest vil kreditorerne granske driften og stille skarpt på den plan, der skal bringe Fona ud af sit morads. Forkaster de planen, bliver Fona erklæret konkurs.

Det er advokatfirmaet Plesner, som sammen med Fonas ledelse skal formulere en plan for selskabets rekonstruktion. Her siger advokat og partner Lars Skanvig, at man skal finde ud af, hvordan Fona kan drives videre i en form, der ikke indebærer en konkurs.

»En rekonstruktion er ikke bagudskuende,« siger Lars Skanvig og afviser, at kreditorerne eksempelvis vil stille spørgsmålstegn ved de store udbyttebetalinger i Fonas fortid.

Siden 2010 har Fona udloddet 31 mio. kr. til ejerkredsen. I samme periode har koncernen tabt over det dobbelte i form af underskud.

»Hvis man på et tidspunkt skal bore i udbytterne, afhænger det af udfaldet af rekonstruktionen. Er det ikke muligt at redde Fona, skal man i gang med at sikre aktiver og kigge på, hvad der er foregået. Men det er ikke aktuelt nu,« siger Lars Skanvig.

Ulrik Rammeskow Bang-Pedersen understreger, at det ikke nødvendigvis er kritisabelt, at Fonas udbytter overstiger det beløb, som bundlinjen retfærdiggør.

»Det afhænger af, hvordan økonomien i selskabet har set ud i de år, der er udbetalt udbytte,« siger han.

F.eks. har ejerne af Fona ikke trukket penge ud af selskabet i de seneste to regnskabsår. Begge år har budt på store millionunderskud.

Hverken Fonas topchef, Michael Kjær, eller Elkjøp Nordic har ønsket at udtale sig til denne artikel.

Finans Briefing giver dig hver dag alle de mest interessante nyheder, eksklusivt udvalgt af vore redaktører og leveret til din indbakke. Tilmeld dig her og styrk overblikket.

BRANCHENYT
Læs også