Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Drama i svensk storbank efter direktør-exit

Direktør-fyring i Swedbank har sat gang i de svenske medier, der hverken tror på begrundelsen for fyringen eller er synderligt imponerede af forløbet. I kulissen lurer en efterforskning fra det svenske finanstilsyn.

Michael Wolf er færdig som topchef i svenske Swedbank. Men grunden til hans exit står ikke helt klar ifølge svenske medier. Foto: Claudio Bresciani

Michael Wolf er mad for ulvene nu. Sådan lød overskriften i Svenska Dagbladet efter morgenens bratte farvel til Wolf, Swedbanks topchef gennem næsten syv år.

Danske Birgitte Bonnesen tager over midlertidigt i banken, der er blandt Sveriges fire traditionelle storbanker, mens der ledes efter en ny topchef. Bonnesen har været i banken siden 1987, og blev i slutningen af 2014 chef for den svenske bankdrift.

Bag en på overfladen rosende børsmeddelelse om Wolfs exit gemmer der sig dog masser af uro, konkluderer de svenske aviser.

»Sundström lyver,« skriver Sveriges største erhvervsmedie, Dagens Industri på lederplads med henvisning til, at bankens bestyrelsesformand, Anders Sundström, peger på manglende forbedringer af kunde- og medarbejdertilfredshed som årsager til, at Michael Wolf stopper.

Det er nemlig gået ret godt, mener avisen:

»Michael Wolf har med alle tilgængelige mål været en udmærket adm. direktør for Swedbank. Han er til og med blevet rangeret som verdens 13. bedste adm. direktør af det ansete magasin Harvard Business Review.«

Swedbank-aktien er tirsdag eftermiddag nede med 7,35 pct.

Avisen hæfter sig også ved, at Swedbank for en uge siden afleverede regnskab, og inden da afholdt bestyrelsesmøde - men alligevel op til fyringen har afholdt et ekstraordinært møde for at vedtage at sige farvel til Michael Wolf.

»Der er ingen tvivl om, at Michael Wolf er blevet fyret. (..) Sandsynligvis ofrer bankens virkelige magt, bestyrelsesformand Anders Sundström, Michael Wolf for at redde sig selv,«  skriver Svenska Dagbladets Carolina Neurath i en analyse. Flere af bankens ansattes private forretninger er under efterforskning af det svenske finanstilsyn, Finansinspektionen.

Fra Swedbank selv har det været småt med svar.

Først blev en telekonference for analytikere afholdt uden mulighed for at stille spørgsmål, og ved et tele-pressemøde blev der sat en grænse på ét spørgsmål per journalist - og efter en halv time blev pressemødet brat afbrudt. En bisar forestilling, konkluderer Svenska Dagbladet.

Sagens hovedperson selv er formentlig underlagt tavshedspligt, og har da hidtil også kun udtalt sig i en pressemeddelelse udsendt af Swedbank. Selv der skinner uroen dog igennem:

»Jeg blev overrasket over bestyrelsens beslutning, men har også den største respekt for, at det er bestyrelsen, der ansætter og afskediger den administrerende direktør. Jeg vil oprigtigt ønske banken held og lykke,« lød det ifølge pressemeddelelsen fra Michael Wolf.

BRANCHENYT
Læs også