Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Kæmpe oprydning i Carlsberg koster milliardunderskud

Den hårdt pressede bryggerikoncern Carlsberg går endnu et svært år i møde.

De fleste analytiker anbefaler, at investorerne enten sælger eller beholder deres Carlsberg-aktier. Et mindretal mener, atd et er tiden at købe. Foto: Martin Bubandt

Det enorme oprydningsarbejde i bryggerikæmpen Carlsberg har sat tydelige spor i årsregnskabet for 2015, som selskabet afleverede onsdag morgen.

Carlsberg kom ud af 2015 med et underskud før skat på 1,7 mia. kr. Det skyldes primært nedskrivninger på i alt 8,7 mia. kr. i bl.a. bryggeriets russiske og asiatiske forretninger.

Driftsresultatet faldt til 8,5 mia. kr. på grund af nedgang i ølsalget, og omsætningen for året landede på 65,3 mia. kr. Det er kun en lille milliard mere end i året før.

Indtjeningen i Carlsberg er under voldsomt pres, og den bliver ikke flyvende igen foreløbigt. Således forventer Carlsberg et 2016 med »lav encifret organisk vækst og yderligere reduktion i den finansielle gearing,« fremgår det af årsregnskabet.

Alligevel fastholder Carlsberg sit udbytte til aktionærerne. For regnskabsåret 2015 foreslår bestyrelsen, at der udloddes et udbytte på 9 kr. pr. aktie. Det er det samme som i 2014.

Carlsbergs adm. direktør, Cees ' Hart kalder 2015 for »et blandet år.«

»Mens vores asiatiske forretning fortsætter med at levere stærkt, havde vores forretninger i Vest- og Østeuropa et udfordrende år. Og på grund af de stærke asiatiske resultater blev 2015 året, da vækstmarkederne i Asien udgjorde en større del af koncernen end Østeuropa,« siger Cees 't Hart.

Carlsberg har sat gang i et kæmpe oprydningsarbejde, der indebærer nedskrivninger og omstruktureringer for 10 mia. kr. Heraf er de 8,7 mia. kr. nedskrevet i det forgangne år.

Det drejer sig bl.a. om værdiforringelser af de russiske ølmærker og værdierne i den asiatiske forretning - Carlsberg har lukket fire kinesiske bryggerier i 2015 og yderligere to i år - og en omstrukturering på det britiske marked.

Samtidig skal 2.000 medarbejdere, hvoraf størstedelen allerede har sagt farvel eller modtaget en opsigelse, skæres fra. Fra 2018 vil den omfattende spareplan levere årlige overskud på mellem 1,5 og 2 mia. kr., forventer Carlsberg.

Topchef Cees 't Hart er i fuld gang med at færdiggøre den strategiplan, der er døbt »Funding the Journey,« og som skal forbedre bryggerikoncernens lønsomhed. Særligt indtjeningen i Vest- og Østeuropa skal løftes, lyder det.

Carlsberg selv kalder dens forventninger til 2016 for »beskedne.« Salget i Vesteuropa vil ikke røre meget på sig, hvorimod vækstfremgangen i Asien ventes at fortsætte. I Østeuropa forbliver Carlsberg udfordret, ikke mindst på grund af store valutakursudsving i bl.a. den russiske rubel.

Mens Carlsberg-mærket er under voldsomt pres og taber markedsandele på sine vigtigste markeder, går det langt bedre for Tuborg.

Tuborg voksede med 15 pct. i 2015, og det samme gjorde koncernens belgiske ølmærke Grimbergen. Somersby fik et kanonår med 21 pct. vækst.

Carlsberg, resultater (i mio. kr.)201520142013
Nettoomsætning65.35464.50664.350
Driftsresultat8.4579.2309.723
Resultat før skat-1.7336.6867.782

Finans Briefing giver dig hver dag alle de mest interessante nyheder, eksklusivt udvalgt af vore redaktører og leveret til din indbakke. Tilmeld dig her og styrk overblikket.

BRANCHENYT
Læs også