Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Nye guldæg skal hjælpe Lundbeck til overskud i 2016

Patentudløb koster dyrt for Lundbecks gamle guldæg Cipralex. Andre midler skal sikre fremtidens overskud.

Foto: Steen Wrem

Mens patentudløb for medicinalvirksomheden Lundbeck fortsat koster dyrt, så vokser omsætningen for en række af de såkaldte nøgleprodukter, der skal sikre fremtidens overskud.

De udgør nu 25 pct. af omsætningen i Lundbeck, viser regnskabet for 2015. Den samlede omsætning i Lundbeck steg otte pct. til 14,4 mia. kr.

- Salget af vore nøgleprodukter, der steg 171 pct. til 3,6 mia. kr., er tilfredsstillende, siger Kåre Schultz, administrerende direktør for Lundbeck, i regnskabet.

- Både Brintellix og Abilify Maintena har nu passeret 600 mio. kr. i årligt salg, og Onfi fortsætter sin imponerende vækst med næsten en fordobling til 1,8 mia. kr., tilføjer han.

Når patenter udløber, har konkurrerende selskaber mulighed for at lave kopiudgaver af midlerne. Det koster dyrt i omsætning for Lundbecks klart største produkt, antidepressivet Cipralex, som faldt 44 pct. i 2015.

Det svarer til et omsætningstab på omkring to mia. kr. i forhold til 2014 - fra 4,6 mia. kr. i 2014 til 2,6 mia. kr. i 2015.

Kopiprodukter vil fortsat gøre ondt i regnskabet for 2016, siger topchefen, som forventer, at det vil koste et fald i omsætningen til 13,8-14,2 mia. kr.

- Til gengæld forventer vi at kunne forbedre vores underliggende driftsresultat med cirka en mia. kr., og vi regner således med et driftsoverskud på 1,0-1,2 mia. kr. for 2016.

- Dermed har vi på kort tid væsentligt forbedret vores profitabilitet, og det vil vi fortsætte med i de kommende år, siger Kåre Schultz, administrerende direktør for Lundbeck.

I 2015 fik Lundbeck et driftsunderskud på svimlende 6,8 mia. kr. Det skyldes massive nedskrivninger på produktrettigheder og udgifter til omstrukturering af virksomheden.

BRANCHENYT
Læs også