Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Aktiestrateg: Svær start for tobaksaktie på turbulent marked

Scandinavian Tobacco Group har lagt forsigtigt fra land på fondsbørsen. Markedsuro kan forklare en del, siger ekspert.

Formand Jørgen Tandrup har personligt købt aktier for 3 mio. kr. i Scandinavian Tobacco Group. På første handelsdag har investeringen dog indtil videre ikke givet noget synderligt afkast. Foto: Niels Hougaard

Tobakskæmpen STG har fået en langt mindre flyvende start på fondsbørsen end øvrige børsdebutanter i de senere år.

Sådan lyder vurderingen fra aktiestrateg Otto Friedrichsen, Formuepleje, efter at STG lægger fladt fra land onsdag formiddag.

»Vi har været vant til og begunstiget af nogle kursstigninger, som har været noget større ved de danske børsintroduktioner, der ellers har været,« siger han.

Ved middagstid onsdag handles STG-aktien til 100,50 kr. - blot et halvt procentpoint højere end startkursen på 100 kr. per aktie.

Det er beskedent sammenlignet med eksempelvis Novo Nordisks it-selskab NNIT, der sidste forår gik på børsen med et brag. Uden sammenligning i øvrigt steg OW Bunker også med mere end 20 pct., da selskabet blev børsnoteret i foråret 2014.

Vi har været vant til og begunstiget af nogle kursstigninger, som har været noget større.

Otto Friedrichsen, Formuepleje

Ifølge Otto Friedrichsen er der dog flere gode grunde til, at tobaksaktien ikke opfører sig på samme måde. Først og fremmest skyldes det ifølge ham den uro, der har været på det danske aktiemarked siden årsskiftet.

»Man skal holde sig for øje, at aktien er blevet børsnoteret i et marked, som mildt sagt har været udfordret. Det gør også, at den ikke har været overtegnet i det omfang, som man har set ved tidligere danske børsintroduktioner, siger han.

»Der har været et bredt fald på aktiemarkedet. Det er en udfordring for en børsintroduktion, hvor man gerne vil have optimisme,« siger Otto Friedrichsen.

Han peger derudover på to andre årsager, der kan være med til at forklare den beherskede børsentusiasme, der omgiver STG.

Selskabet har selv slået sig op på en solid og stabil forretning, hvor der til gengæld nok er udsigt til lavere vækstrater end i andre nye selskaber på fondsbørsen.

»Det er måske ikke så attraktivt for visse investorer,« siger Otto Friedrichsen.

Han peger også på, at enkelte større investorer har fravalgt at placere penge i tobaksaktier af etiske årsager. Som Finans har beskrevet, har pensionskassen PKA samt Lægernes Pensionskasse sagt nej af denne grund.

BRANCHENYT
Læs også