Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

BREAKING
0

Markedsrapport: Janets beroligende hånd var ikke helt nok

Den amerikanske centralbankchef havde i første omgang held med at snakke de finansielle markeder til nogenlunde ro. Men tvivlen fik overtaget i den sidste time.

Foran en senatskomité i USA og dertil resten af verden advarede den amerikanske centralbankchef Janet Yellen om, at den finansielle turbulens kan skade væksten. Men hun skal nok holde øje med det hele, lovede hun. Foto:  AP Photo/Susan Walsh

Den hvidhårede dame med den enorme magt leverede i første omgang varen: USA's centralbankchef, Janet Yellen, havde held til at overbevise markederne om, at hun har styr på det - og hun vogter nidkært over væksten og dermed renten.

Efter to dages blodbad i både Asien, Europa og USA turde investorerne igen gå på gulvet med prangerpungen i hånden og indgå nogle handler.

Sådan så det i hvert fald ud i mange timer - men så tog frygten ved markedet igen, og det industritunge Dow Jones-indeks sluttede med et fald på 0,6 pct., mens det brede S&P 500-indeks sluttede med et fald på 0,02 pct., da New York-børsen lukkede.

»Jeg ser ikke nogen, der forsøger at sige, at bunden er nået lige nu,« sagde Larry Peruzzi, chef for international aktiehandel hos Mischler Financial til finansavisen Wall Street Journal.

Grundlæggende tror centralbanken fortsat på, at økonomien langsomt er på vej op i tempo, og at det derfor vil være pasende med renteforhøjelser senere på året. Men Janet Yellen erklærede sig også villig til at holde igen med renteforhøjelserne, hvis det ikke går helt som ventet, sagde hun i forbindelse med den høring, hun er hovedperson i i disse dage over for de amerikanske poltikere.

»Finansielle omstændigheder i USA er på det seneste blevet mindre understøttende for vækst,« konstaterede hun med henvisning til den finansielle uro.

»Disse udviklinger, hvis de viser sig vedholdende, kan tynge udsigten for den økonomiske aktivitet og arbejdsmarkedet,« vurderede centralbankchefen.

Signalet var: Vi tror, der er basis for renteforhøjelse. Men vi skal nok passe på med at kvæle den fremgang, der måtte komme.

Men beskeden gik ikke rent ind. Der er for meget tvivl om en fundamentale økonomi, der er fortsat masser af usikkerhed om væksten i Kina og resten af Asien. Og der er masser af ilde varsler i oliemarkedet.

Onsdag var det især russerne, der bestilte et par triste sange hos orkestret. For få dage siden var der ellers godt nyt om forhandlinger mellem de to store OPEC-nationer Saudi Arabien og Venezuela om at finde en løsning på olieprisdykket.

I princippet er russerne enige i, at det villle pynte på prisen, hvis man i fællesskab dæmpede produktionen. Men de skal ikke regne med opbakning fra Rusland, sagde chefen for det statslige russiske Rosneft og Putins nære allierede, Igor Sechin.

»Sig mig venligst, hvem skal skære ned (i produktionen, red.)? Rusland skærer ikke ned. Hvem går vi sammen med? Iran? Saudi Arabien? OPEC?« spurgte Igor Sechin retorisk en gruppe journalister.

Samtidig kom BP's topchef Bob Dudley med en nedslående prognose for olieprisen i de kommende måneder, idet han først tror, markedet begynder at finde balance i andet halvår.

»I andet halvår i år vil hver en tank, hver en swimmingpool være fyldt med olie, og så vil de fundamentale reaktioner begynde at indfinde sig,« sagde Dudley.

Onsdag aften lå en tønde Nordsøolie til en lille stigning i USA på godt 2 pct. over døgnet i en pris på 30,9 dollar, mens den amerikanske ditto lå til et fald på 1,75 pct.

De europæiske aktier var da for længst puttet efter en dag med pæne stigninger. Det danske C20 Cap-indeks steg med over 4 pct., trukket af så forskellige aktier som DSV, Novo Nordisk, Jyske Bank og Genmab.

Det var hele det europæiske marked, der trak op - med en stigning i Stoxx 600 på 1,9 pct. - men det var også regnskaber fra både Carlsberg, Lundbeck og DSV, der løftede det danske marked endnu højere. De positive overraskelser var store nok til et kompensere for de tæsk, der blev tildelt Mærsk efter et skuffende regnskab.

BRANCHENYT
Læs også