Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Markedsrapport: Nervøse investorer flygter mod sikker havn

Guld og obligationer var eftertragtet, mens aktierne faldt i USA. Dog går der rygter om bedre nyheder fra Opec.

Mange investorer tyer til guld og obligationer, fordi de finansielle markeder er for urolige. Foto: AP

Man skal ikke vende ryggen til det amerikanske finansielle marked i mange splitsekunder, før milliarderne enten fosser ind eller ud af investorernes lommer.

I går blev det endnu en dag med mest det sidste, hvor den samlede S&P 500-indeks i New York sluttede med et minus på lige 1,2 pct.

De første timer var en trist affære med temmeligt brat faldende indeks, især trukket af bankaktierne, fordi investorerne simpelthen tvivler på, hvor godt finanssektoren vil klare endnu en recession - hvis det er det, der er ved at rulle sig ud.

Ved 20-tiden dansk tid, et par timer før markedet lukkede, lå S&P's indeks over bankaktier til et fald på over 3 pct. Storbanker som J.P. Morgan, Bank of America og Citigroup var da faldet med hhv. 3,8 pct., 7 pct. og 6,2 pct.

Det samlede S&P 500-indeks lå til et fald på 1,8 pct.

Også olien for sydover og lå på meget tæt på det laveste niveau i 12 år med en pris på 26,14 dollar for en Texas-tønde.

Men så forlød det, at der var enighed eller noget, der lignede blandt de store Opec-lande om at begrænse produktionen og dermed forsøge at standse det olieprisfald, som allerede har presset 40 olie- og energiselskaber ud over kanten, og som har lagt betydeligt finansielt pres på mange andre.

Torsdag aften var nyhederne dog hverken konkretiseret eller bekræftet.

Og selv om den amerikanske centralbankchef Janet Yellen dagen igennem fortsatte sin redegørelse til de amerikanske politikere, slog det ikke meget igennem.

De var heller ikke nok til at vende markedet rundt og få investorerne til at danse ind på scenen igen. Men det fik rettet noget op og dermed forpurret en dag med rekordstore fald.

Da det amerikanske aktiemarked lukkede, blev en tønde Nordsøolie handlet til 31 dollar per tønde, faktisk en lille spids højere end et døgn tidligere. Den amerikanske råolie WTI havde rettet sig og lå til en pris af 27,04 - altså en smule fra den 12 år gamle rekord på 26,13 dollars, som den flirtede med torsdag ved 20-tiden dansk tid.

Generelt søgte investorerne mod sikker havn. Guld steg til det højeste niveau i et år i en pris på omkring 1.248 dollars per ounce, dvs. 31 gram, mere end 4 pct. stigning over dagen. Mange investorer søgte desuden mod obligationer, hvor renterne falde i både Europa og USA.

»Der er lidt mere panik i øjeblikket, men det føles som om, vi skal længere ned, før vi kan skylle alle de negative følelser ud,« sagde Ryan Larson, leder af aktiehandel i RBC Global Asset Management til Wall Street Journal.

Renten på den amerikanske 10-årige statsobligation faldt til 1,64 pct. fra 1,71 pct.

Den danske ditto faldt med 0,06 pct.point til 0,5 pct. Den tyske 10-årige statsobligation faldt med 0,7 pct.point til 0,18 pct.

Den amerikanske udvikling var en opfølgning på også stærkt negative europæiske aktiemarkeder. Det toneangivende Euro Stoxx 600 faldt med 3,45 pct. over dagen og nåede det laveste niveau siden september 2013. Især de finansielle aktier trak ned. Grundlæggende er der en bekymring for, om det overhovedet nytter, alle de tiltage centralbankerne har gjort for at puste gang i økonomien.

Det danske marked faldt også, men knap så meget. C20 cap-indekset slap med et tab på 2,8 pct. Mærsk tumlede ned med næste 6 pct., og bankerne tabte adskillige procentpoint.

BRANCHENYT
Læs også