Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Firmaernes salg skuffer fælt

I de sidste tre måneder af 2015 faldt firmaernes salg i ind- og udland.

Der var kolde hænder på byggepladserne i løbet af vinteren. Byggeriets omsætning faldt 5,2 pct. i de sidste tre måneder af 2015.  Foto: Andreas Szlavik

De sidste måneder af 2015 bød på en salgsfuser for de danske virksomheder.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Helt præcist faldt virksomhedernes salg herhjemme 2,9 pct. de sidste tre måneder af året, mens det samlede salg til ind- og udland faldt 1,5 pct. i 4. kvartal i forhold til samme periode året før.

»Hvis de tal holder stik også efter de kommende måneders konsolidering, er det en stor skuffelse for dansk økonomi. Den hidtidige vurdering har nemlig været, at hjemmemarkedet endelig i 2015 begyndte at agere vækstmotor og dermed formåede at kompensere for den sløje eksportudvikling sidste år,« siger cheføkonom Bo Sandberg fra Dansk Byggeri.

Han har regnet på, hvor meget virksomhedernes omsætning for hele 2015 er steget i forhold til 2014, og det viser en vækst på 1,1 pct. 

Det er måske ikke en overraskelse, at lige netop Dansk Byggeri kalder de nye tal for skuffende. Byggeriet er nemlig en af de brancher, som er hårdest ramt af udviklingen. Byggeriets salg faldt nemlig 5,2 pct. de sidste tre måneder af 2015, ifølge Danmarks Statistik.

»Der er sket en kraftig nedjustering af byggeriets omsætningstal for 2015,« siger Bo Sandberg.

Han har regnet videre på de nye tal fra Danmarks Statistik og er kommet frem til, at bygge og anlægbranchens samlede indenlandske omsætning steg 4,2 pct. for helåret 2015 i forhold til 2014. Han har tidligere regnet med en omsætningsvækst på 7 pct. for helåret.

»Nedjusteringen i byggeriets omsætningsvækst, ændrer ikke på, at 2015 har været et godt år for byggeriet, også selv om der fortsat er langt til fordums styrke og endnu længere til overophednings- og bobletendenser,« siger Bo Sandberg.

Mens Bo Sandbergs beregninger viser en branche i vækst, viser Danmarks Statistiks tal en branche i tilbagegang.

Bygge- og anlægbranchens omsætning for december 2015 faldt nemlig 4,9 pct. i forhold til december 2014, ifølge Danmarks Statistik.

Men den sammenligning giver ifølge Bo Sandberg ingen mening.

»Det er ikke interessant at kigge på de enkelte måneder, for der kan være store udsving. Det er bedre at kigge på helåret,« siger han og forklarer, hvorfor december 2015 faldt så meget i forhold til december året før:

»Boligjobordningen stoppede formelt ved udgangen af 2014, og der var meget ballade om, hvorvidt den ville blive genindført. Derfor var der mange, der havde travlt med at få lavet håndværksarbejde i december 2014 for at nå at få den med.«

BRANCHENYT
Læs også