Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Markedsrapport: Olien dansede for i jubelmarked

Efter en højdramatisk uge på de finansielle markeder gik olieprisen en smule amok fredag og var stjernen i et generelt glimrende marked. Men de færreste tror, at festen varer længe ved.

En brat stigende oliepris havde en stor del af æren for fredagens aktieoptur. Foto: APImages

De amerikanske og europæiske aktier kunne fredag gå på weekend, groggy, men fattede efter en fredag, der fik lappet lidt på de mange skrammer, som blev tildelt i ugens løb.

En særlig tak for den nådige afslutning på ugen skal gå til olien og de amerikanske forbrugere.

Takket være dem sluttede det toneangivende amerikanske S&P 500-indeks med et plus på 1,94 pct. til 1.864,6, mens det teknologitunge Nasdaq-indeks noterede en stigning på 1,7 pct. i 4.337,51.

Især bankerne steg efter en helt igennem elendig uge.

Fredagens aktiefest blegner noget i forhold til olieprisen. Den amerikanske råolie lå ved det amerikanske aktiemarkeds lukning til en stigning på godt 10 pct., mens den tilsvarende Nordsø-olie blevet handlet til et plus på over 9 pct. i 32,8 dollar per tønde.

Den skarpe optur begrundede markedsanalytikerne med, dels at olien var blevet så billig, at nogen fandt det opportunt at handle lidt ind, dels gik olieminister Suhail Al Mazrouri fra De Forenede Arabiske Emirater ud og understregede, at de store olieproducenter er parate til at arbejde sammen.

Olieprisen har i ugens løb været nede og rode omkring prisniveauer, ikke set siden 2003. Endnu mangler man dog at se reel handling fra OPEC-landene.

Af mere konkret karakter kom der fredag tal, der bekræfter de optimister, der mener, at den amerikanske økonomi faktisk er i fremdrift.

Detailsalget steg med 0,4 pct., og det er faktisk lidt mere, end markedet havde forventet.

»Bundlinjen er fortsat, at markedet prissætter efter et scenarie med en dyb og lang recession, men det er simpelthen ikke det, der udspiller sig i de faktiske tal. Jo, det kan komme i fremtiden, men privatforbrugets acceleration i januar bekræfter, at der ikke er meget bevis for de negative effekter, som markedet er så bekymret for,« vurderer Torsten Sløk, international cheføkonom i Deutsche Bank i London.

Analytikerne er dog ikke sikre på, om fredagens kursfest er en vending eller blot en lille pause. For der er fortsat en fundamental usikkerhed i markedet om, hvorvidt økonomien i især i USA er i fremdrift eller gået i stå.

»Det er for tidligt at sige, om det er begyndelsen på en mere holdbar forbedring. Men det er opmuntrende, og det viser, at der fortsat er interesse for aktier,« sagde John Carey, portfeføljemanager hos Pioneer Investment Management til Reuters.

Ugen igennem har bankerne været de foretrukne prügelknaben. Det meget lave renteniveau presser deres indtjening, og lige nu ser det ikke ud til, at der er basis for renteforhøjelser foreløbig. Samtidig vil de komme til at mærke det i form af tab, hvis den lave oliepris bliver ved med at presse nogle af verdens største selskaber i energisektoren. Allerede nu er mange energiselskaber og selskaber, der leverer til energisektoren, gået ned.

Deutsche Bank kom under massivt pres, så både bankens ledelse og den tyske finansminister måtte gribe mikrofonen og fortælle de finansielle markeder, at banken er finansielt solid. Efterfølgende har banken købt massivt op af egen gæld for at overbevise investorerne om, at der er styr på sagerne.

Da det var værst, lå banken til et kurstab på 13 pct. over ugens første to dage, men fredag sluttede den i kurs 15,3 - en spids højere end ved ugens begyndelse.

Det toneangivende paneuropæiske Stoxx 600-indeks steg 2,9 pct. fredag efter i ugens løb af have ramt bunden i det laveste niveau i tre år.

Indekset for de europæiske banker steg med 5,6 pct. fredag, den største stigning siden 2012.

Over ugen er de europæiske aktier dog stadig faldet med 4,23 pct. - alle markeder har bidraget til det fald.

Det danske C20 cap-indeks lukkede fredag efter en stigning på 1,5 pct., og dermed er de største danske aktier faldet 5,3 pct. siden mandag morgen. Men det skal ses i lyset af, at ugen begyndte med et fald mandag for C20 cap-indekset på 5,4 pct. - det største fald i indeksets historie.

BRANCHENYT
Læs også