Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Ny rapport beskylder Ikea for skattesvindel

Ifølge en undersøgelse fra De Grønne i EU-Parlamentet skylder Ikea mindst en mia. euro i skat.

Ikea Group ønsker ikke at kommentere den nye rapport, da man endnu ikke har set den.  HEIDELBERG FINN

Ikeas skatteforhold skal kigges grundigt efter i sømmene, hvis det står til De Grønne (G/EFA), der tæller en række grønne partier i EU-Parlamentet - heriblandt SF.

Den svenske møbelgigant har ikke fulgt brugsanvisningen for, hvordan man skal betale skat i EU, lyder beskyldningen fra gruppen i et åbent brev til den danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager og den franske kommissær Pierre Moscovici.

Det er ikke første gang, at Ikeas navn bliver nævnt i forbindelse med skattesnyd, men De Grønne præsenterer nu en rapport, der estimerer, at Ikea har undladt at betale mindst en mia. euro i skat i EU i perioden mellem 2009 og 2014. Gruppen mener, at selskabet har udnyttet særlige skattesmuthuller i Belgien, Holland og Luxembourg.

»Som I ved, var De Grønne den første politiske gruppe i EU-Parlamentet som bad om et udvalg, der skulle undersøge Luxleaks-skandalen og kaste lys over det politiske ansvar hos dem, der hjalp de store virksomheder med at undgå at betale skat,« skriver gruppen i brevet.

Ifølge Financial Times ønsker Ikea Group ikke at kommentere rapporten, da man endnu ikke har set den. Ikea Group understreger dog, at man i regnskabsåret 2015 betalte 822 mio. euro i skat til en sats på 19 pct.

»Ikea Group betaler skat i overensstemmelse med love og regler, uanset hvor vi er til stede som detailhandler, producent eller i en hvilken som helst anden rolle. Vi er fast besluttede på at styre vores aktiviteter på en ansvarlig måde og bidrage til de samfund, hvor vi opererer,« siger Ikea Group ifølge mediet.

De Grønne kræver dog, at EU-Kommissionen nedsætter en undersøgelse af den mulige skatteundragelse.

Kommissionen er allerede i færd med at undersøge flere verdensomspændende selskaber for ulovlige skatteaftaler. Aktuelt er bl.a. Apple og McDonalds sat under luppen.

I fjor kom det frem, at Starbucks og Fiat stod over for et skattesmæk på op mod 30 mio. euro hver for indirekte at have modtaget ulovlig statsstøtte ved at udnytte særligt gunstige skatteaftaler i henholdsvis Holland og Luxembourg.

Det forventes dog, at landende kan trække afgørelserne ud i årevis ved at sende afgørelserne videre til EU-Domstolen og på den måde udskyde skatteopkrævningen.

BRANCHENYT
Læs også