Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Uber betaler 189 mio. kr. i erstatning til amerikanske kunder

Uber i USA må ændre sit sikkerhedsgebyr efter en retssag.

Tjenesten Uber har forårsaget demonstrationer over hele verden. I september 2015 afholdt de danske kritikere en større protestaktion. Foto: Joachim Adrian/Polfoto

Den kontroversielle tjeneste Uber må betale en millionregning til kunderne i hjemlandet USA for at have opkrævet et vildledende gebyr.

Uber har indgået et forlig, der betyder, at selskabet må betale 28,5 mio. dollar svarende til 189 mio. kr. tilbage.

Selvom beløbet er højt, er kundekredsen er temmelig omfangsrig, hvilket i praksis betyder, at hver af de ca. 25 mio. kunder kan se frem til at kunne opkræve godt 5,25 kr. fra tjenesten. 

Forliget kommer, efter Uber i 2014 introducerede et såkaldt sikkerhedsgebyr på 1 dollar. I et blogindlæg skrev Uber, at pengene skulle gå til en udvidet forsikringsaftale samt baggrundscheck på chaufførerne.

Uber blev dog anklaget for at reklamere med falsk tryghed, da baggrundstjekket slet ikke var så grundigt, som man havde hævdet. Uber har tænkt sig at beholde gebyret, men vil nu omdøbe det til et booking-gebyr.

Tjenesten har i det hele taget været i stærk modvind på det seneste. Lige så hurtigt som tilslutningen til Uber stiger blandt kunderne, vokser utilfredsheden med tjenesten hos konkurrenterne.

Uber er ved mange lejligheder blevet kaldt konkurrenceforvridende. Siden tjenesten kom til Danmark i 2014, har der været konflikter mellem udbyderne og de danske taxachauffører.

Herhjemme hedder det mest kontroversielle produkt UberPop. Chaufførerne er privatbilister, der kører rundt i egne biler uden licens til taxakørsel.

Lørdag annoncerede den danske forening Taxiførere i Danmark (TID) en stor blokering af trafikken midt i et af Københavns knudepunkter som en protest mod, at UberPop - ifølge TID - opererer uden for lovens rammer.

I Paris i Frankrig fandt en lignende trafikblokade sted i januar med flere end 1.200 strejkende taxachauffører. Efterfølgende har Frankrig forbudt Uberpop, og en domstol har bestemt, at Uber skal betale næsten 9 mio. kr. i erstatning til de franske taxachauffører i erstatning for det tab, Uber har forårsaget for deres forretning.

Tjenesten er tidligere blevet politianmeldt af Trafikstyrelsen i Danmark, men det har ikke stoppet forretningen.

Uber blev grundlagt i San Francisco i 2009 og er i dag til stede i flere end 70 lande. Ifølge Bloomberg Markets er selskabet vurderet til 62,5 mia. dollars - svarende til over 400 mia. kr.

BRANCHENYT
Læs også