Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Danskere anklages for ulovlig download af film - modtager regninger med posten

Flere forbrugere har klaget til Forbrugerombudsmanden, som nu kommer med en klar opfordring.

Brevene med krav om erstatning er ikke et nyt fænomen. Her ses et brev, som blev udsendt i september i fjor. Kilde: Forbrugerbloggen.dk.

Ulovlig streaming og download af film kan blive en dyr fornøjelse for tusindvis af danskere, der den seneste tid har modtaget breve med krav om erstatning.

På vegne af rettighedshavere til film har advokatfirmaer udsendt breve til forbrugere med påstande om, at forbrugerne ulovligt har downloadet film fra nettet.

Det har fået flere forbrugere til at klage til Forbrugerombudsmanden, som nu kommer med en klar opfordring.

»Det er selvfølgelig ubehageligt at blive anklaget for noget, man ikke mener at have gjort. Jeg vil råde de forbrugere, der ikke mener, de har downloadet filmen, til straks at oplyse advokatfirmaet om det,« siger forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen.

I brevene oplyser advokatfirmaerne, at den pågældende forbrugers IP-adresse (det nummer, som f.eks. en computer får tildelt, når den kobler til internettet) er brugt til ulovligt at downloade en bestemt film.

Modtageren af brevet får derfor mulighed for at betale et beløb, typisk i størrelsen 1.500-2.200 kr. som en slags godtgørelse eller forlig, mod at sagen lukkes.

Tidligere domme i en række retssager peger på, at det kan være svært at bevise, at en person har krænket ophavsretten, blot fordi vedkommendes IP-adresse er brugt til eksempelvis at downloade en film.

Det skyldes bl.a., at mange trådløse netværk ikke er beskyttet af kodeord, hvilket gør personer i nærheden i stand til at koble sig på netværket.

Brevene med krav om erstatning er ikke et nyt fænomen.

I september i fjor modtog hundredvis af danskere breve fra advokatfirmaet Opus Law, der på vegne af filmdistributøren Scanbox Entertainment opfordrede forbrugerne til at betale erstatning for ulovlig streaming af film på bl.a. nettjenesten Popcorn Time.

Nogle måneder forinden var over 2.000 lignende breve sendt ud via et andet advokatselskab.

Hvis det ikke er muligt for forbrugeren at løse sagen ved at kontakte advokatfirmaet - og vedkommende i øvrigt ikke mener at have downloadet filmen ulovligt - bør forbrugeren kontakte retshjælp eller egen advokat, oplyser Forbrugerombudsmanden.

BRANCHENYT
Læs også