Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Analytiker: Olieaftale vil få prisen til at stige

Olieprisen faldt efter nyheden om en aftale mellem Rusland og Saudi-Arabien, men den skal nok komme til at stige på det, mener analytiker.

Olieprisen bør stige på den nys indgåede aftale mellem Saudi Arabien og Rusland. Foto: Hasan Jamali/AP

Spekulanter har scoret en hurtig gevinst på den indgåede olieaftale mellem Rusland og Saudi-Arabien, og det fik umiddelbart prisen til at falde. Men det er en nyhed, der klart bør trække olieprisen op.

Det vurderer Ib Fredslund Madsen, seniorstrateg i Jyske Bank.

»Når prisen falder på aftalen, er det fordi, nogle har handlet efter strategien »Buy on the rumour, sell on the fact.« Prisen er steget omkring 16 pct. på et par uger, fordi man håbede på en aftale. Nu er den kommet, og nogle skynder sig at tage gevinsten hjem. Men vi tror, olien vil stige yderligere, og vi venter, at den ligger i 50 dollars ved årets udgang,« siger Ib Fredslund Madsen.

Efter klokken 10 faldt prisen for en tønde Nordsøolie til 33,94 dollar fra 34,85 dollar.

Det er Saudi-Arabien og Rusland, verdens to største råolieproducenter, der har aftalt at fastfryse produktionen på niveauet fra januar.

Udover de to kæmper håber mange i markedet, at også en nation som Venezuela vil gå med - de er hårdt presset af den lave oliepris og har presset på for et møde mellem to to store nationer.

»En fastfrysning (af produktionen, red.) vil ikke give en umiddelbar u-vending, men det skaber et bedre fundament for en genopretning af prisen i andet halvår,« vurderer Olivier Jakob, chef for oliekonsulentfirmaet Petromatrix ifølge nyhedsbureauet Bloomberg.

Ib Fredslund Madsen peger på, at det er afgørende, at netop Rusland og Saudi-Arabien har indgået en aftale.

»Udover at være to meget store producenter har de politisk været meget modsatrettede i ikke mindst Syrien-konflikten, og derfor er det et gennembrud, at de nu er blevet enige,« siger han.

Lidt før kl. 11 ligger olieprisen i 34,45 dollar. For blot en uge siden lå den i en pris på omkring 30 dollar.

Aftalen mellem de to største producenter vil blive overvåget af Qatar, og den er betinget af opbakningen fra andre olieproducerende lande. Iran deltog ikke i mødet og har talt om at øge sin produktion.

Omvendt har Nigerias olieminister Emmanuel Ibe Kachikwu i sidste uge sagt til Reuters, at der er behov for at lave en aftale, der lægger låg på produktionen.

Ifølge den venezuelanske olieminister Eulogio Del Pino er der onsdag møder med Iran og Irak.

BRANCHENYT
Læs også