Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Home betaler millionbøde i boykotsag

Ejendomsmægleren Home har sagt ja til at betale en bøde på knap 3,8 mio. kr. fra bagmandspolitiet for at have medvirket til at boykotte boligportalen Boliga.dk.

Boligsalget er steget i februar 2015, der for EDC blev den bedstsælgende måned siden juni 2008. Og sådan kan det godt være ved at fortsætte, mener relationschef i Home.  Foto: Thomas Borberg

Home har som den første ejendomsmæglerkæde accepteret at betale 3,75 mio. kr. i bøde i en sag, hvor en række ejendomsmæglere er anklaget for at have brudt konkurrencereglerne ved at have boykottet boligportalsiden Boliga.dk.

»Vi har taget afgørelsen til efterretning og valgt at erkende skylden,« siger Mads Ellegaard, relationschef i Home.

Sagen kort fortalt
  • Under en kontrolaktion i oktober 2010 fandt konkurrencemyndighederne materiale knyttet til boykotten af Boliga hos en række ejendomsmæglerkæder.
  • Ejendomsmæglerne har deres egen boligportal, boligsiden.dk, hvor man kan se de boliger, de har til salg. Boligportalen Boliga.dk er derfor en konkurrent til mæglernes egen side.
  • Anklagen fra konkurrencemyndighederne og senest bagmandspolitiet er, at ejendomsmæglerkæderne og deres brancheforening, Dansk Ejendomsmæglerforening, sammen valgte at boykotte konkurrenten.

Statsadvokaten for Særlig International og Økonomisk Kriminalitet (SØIK) - i daglig tale bagmandspolitiet - udstedte bødeforlægget til Home, fordi ejendomsmæglerkæden har indgået aftaler eller en samordnet praksis med andre virksomheder, der direkte eller indirekte har til formål at begrænse konkurrencen.

»Konkurrence mellem boligportaler har bidraget til at skabe øget gennemsigtighed på boligmarkedet til stor gavn for boligkøberne. Det er en alvorlig overtrædelse af konkurrenceloven, når store ejendomsmæglerkæder aftaler at opfordre deres medlemmer til at boykotte Boliga.dk,« siger direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Jakob Hald i en pressemeddelelse.

Overtrædelsen er ifølge bødeforlægget sket i perioden fra midten af 2009 til slutningen af 2010. Ifølge bagmandspolitiet indebar boykotten bl.a., at en række ejendomsmæglere skulle undlade at stille annoncebilleder af boliger til rådighed for Boliga.dk.

Ifølge bagmandspolitiets chef, statsadvokat Morten Niels Jakobsen, er der i den konkrete sag tale om en grov overtrædelse:

»Det er vigtigt med fair play på ejendomsmæglermarkedet. Det er af stor betydning for de mange danskere, der er i berøring med ejendomsmæglerbranchen.«

Udover millionbøden til virksomheden har en ledende medarbejder fra Home også accepteret en personlig bøde på 25.000 kr.

Mads Ellegaard fortæller, at Home har truffet foranstaltninger for at sikre, at lignende overtrædelser ikke sker igen, og at der bl.a. er etableret et uddannelsesprogram omkring reglerne på området.

Konkurrencerådet traf afgørelse i sagen tilbage i 2012 og vurderede, at konkurrenceloven var overtrådt. Derefter endte sagen hos bagmandspolitiet, som også har sendt bødeforlæg til Dansk Ejendomsmæglerforening, Danbolig, Nykredit Mægler, EDC-Gruppen, RealMæglerne Holding, Danske Selvstændige Ejendomsmæglere  samt en række ledende medarbejdere fra virksomhederne.

BRANCHENYT
Læs også