Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Olieanalytiker: Markedet tidligst i balance om et halvt år

Et land som Iran vil udnytte muligheden for at skrue op for produktionen, vurderer Statoil-analytiker.

Verden svømmer i olie, og det kan aflæses i oliepriserne. Det skal en fastfrysning af olieproduktionen lave om på. Foto: Nabil al-Jurani/AP

Der vil gå mindst et halvt år, før der vil være balance mellem olieproduktion og efterspørgsel, selv om flere olieproducerende lande har indgået en aftale om at fastfryse produktionen på niveauet fra 11. januar.

Det fastslår olieanalytiker Per Sune Koustrup fra olieselskabet Statoil.

»Både Rusland og Saudi-Arabien fastfryser produktionen på et meget højt niveau, og reelt er det et spørgsmål, om Rusland vil være i stand til at skrue ret meget op for produktionen,« forklarer Per Sune Koustrup.

Han tilføjer, at det derfor først og fremmest er symbolsk, at Rusland går med i aftalen.

»Det betyder også, at russerne får mest ud af aftalen, for de kan i praksis producere alt, hvad remmer og tøj kan holde til, mens Saudi-Arabien reelt må undlade at øge produktionen,« forklarer han.

Aftalen, der er indgået med lande som Saudi-Arabien, Rusland, Qatar og Venezuela, har til formål at få olieprisen til at stige.

»Det bemærkelsesværdige er, så hurtigt aftalen er kommet i stand. Vi fik Opecs produktionstal den 10. februar, og den 12. steg prisen 10 pct. på baggrund af en forventning til det møde, der nu er blevet afviklet. Det tyder på, at man nu kan stole på de produktionstal, der kommer fra Opec,« siger Per Sune Koustrup.

Når aftalen ikke straks får betydning for markedet, hænger det sammen med, at også de olieproducerende lande har forskellige interesser.

»Iran har mulighed for at skrue op på produktionen, og vi må formode, at det også vil ske. Kuwait har også tidligere meddelt, at man vil øge produktionen, og det samme kan være tilfældet med Irak,« siger Per Sune Koustrup.

Han henviser også til, at den amerikanske skiferolieproduktion stort set har holdt sig på samme niveau, selv om 70 pct. af boringerne er lukket ned.

Samtidig har olieindustrien fået praktiske problemer med lagringen af den store mængde olie.

»Det er svært at pumpe olie over i en anden tank, når den også er fyldt op,« konstaterer Per Sune Koustrup.

BRANCHENYT
Læs også