Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Ledige skal gøres til iværksættere - på dagpenge

I Aalborg Kommune vil man gøre det nemmere for ledige at starte virksomhed, samtidig med at de er på dagpenge.

Ledige på dagpenge skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet, men det hindrer iværksætteri, mener rådmand i Aalborg Kommune.  Arkivfoto: Mathias Svold

Der er mange grunde til at blive selvstændig: Fleksible arbejdstimer, mere spændende opgaver og følelsen af at skabe sit eget. Dog viser en ny undersøgelse fra Deloitte, at hver fjerde iværksættervirksomhed opstår af noget helt andet: Behovet for at få et job.

Og hvis du er ledig med en iværksætter i maven, kan du faktisk starte virksomhed, samtidig med at du er på dagpenge. Men nogle særligt restriktive regler gør det dog svært.

Sådan er reglerne, hvis du vil starte virksomhed på dagpenge
  • Du skal stadig stå til rådighed for arbejdsmarkedet, så alt arbejde med din egen virksomhed skal kunne foregå uden for normal arbejdstid - det vil sige efter kl. 17 og i weekenderne. Du må gerne arbejde i dagstimerne, men skal kunne tilsidesætte arbejdet til fordel for f.eks. et møde på jobcenteret eller tilbud om arbejde.
  • Det er din a-kasse, der vurderer, om du har mulighed for at drive virksomheden uden for normal arbejdstid.
  • De timer, du bruger på din virksomhed, bliver fratrukket dine dagpenge. Det vil sige, at hvis du arbejder 15 timer om ugen, får du dagpenge for 22 timer. Uanset hvor meget du tjener på virksomheden.
  • Du kan højst få dagpenge, samtidig med at du driver virksomhed, i halvandet år.
  • Specifikke regler gælder også for specifikke brancher.
Kilde: IVÆKST

I Aalborg Kommune ser man nu på, hvordan kommunen kan forbedre vilkårene for ledige, der gerne vil starte virksomhed. Beskæftigelsesrådmand Mai-Britt Iversen mener, at der er for mange restriktioner, og at det hæmmer iværksætterne. Derfor vil man lave en såkaldt iværksætterplan for de ledige, så de bedre kan skabe deres egne jobs, samtidig med at de er på dagpenge.

»Der er et rigtig stort potentiale i mange af de ledige. Nogle virksomheder har måske brug for en bestemt service et par timer om ugen, men ikke fuldtid. Derfor kan det være fordelagtigt for de ledige at starte egne virksomheder, hvor de sælger særlige ydelser,« siger hun.

Formand for Dansk Iværksætterforening Christian Walther Øyrabø mener dog ikke, at statsstøttet iværksætteri er vejen frem. Og netop enkeltmandsvirksomhederne, hvor der sælges serviceydelser, er ikke det, samfundet har brug for, mener han.

»Det bliver spændende at se, hvordan det kommer til at gå i Aalborg. Men mange af de ledige, der kommer igennem og starter egen virksomhed, kommer til at skabe jobs kun til sig selv. Vi har brug for ressourcestærke iværksættere med et drive, der kan skabe jobs til mange mennesker,« siger Christian Walter Øyrabø.

Mai-Britt Iversen mener dog, det er vigtigt, at blandt andet mange af de unge dimittender, der er færdige fra universitetet eller andre uddannelser og nu går ledige, kommer i job.

»Det er enormt demoraliserende for de her unge, at de har taget en lang uddannelse og så ikke kan komme i arbejde. Samtidig vil vi rigtig gerne have nogle flere iværksættere i kommunen. Det er derfor, vi skal af med nogle af restriktionerne,« siger hun og understreger, at der selvfølgelig skal være kontrol med ordningen, og at det ikke må have negativ indflydelse på konkurrencen. 

BRANCHENYT
Læs også