Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Apples topchef nægter at føje FBI: Nu får han støtte af flere it-giganter

En domstol har beordret Apple at bryde ind i en krypteret iPhone, men selskabet siger nej. Det bakkes nu op af bl.a. Google.

Apple-topchef Tim Cook har afvist en amerikansk domstols ordre om at bryde en kryptering på en bestemt iPhone. Foto: Jeff Chiu/AP

Flere af verdens største it-selskaber erklærer nu deres støtte til Apple, der med topchef Tim Cook i spidsen har afvist en amerikansk domstols ordre om at bryde en kryptering på en bestemt iPhone.

En domstol i Los Angeles har beordret Apple til at hjælpe myndighederne, FBI, ind i en krypteret iPhone, der tilhørte Syed Rizwan Farook, som med sin kone var med til at dræbe 14 mennesker og såre 22 i et skyderi i San Bernadino i december.

Det har Tim Cook pure afvist med den begrundelse, at det vil »underminere årtiers sikkerhedsudvikling, som beskytter Apples kunder.«

Den udmelding får nu officiel opbakning fra organisationen Reform Government Surveillance, RGS, der har bl.a. Google, Microsoft, Facebook og Yahoo som medlemmer.

I en fælles erklæring skriver RGS, at teknologivirksomheder ikke bør være forpligtet til at installere »bagdøre« i deres produkter.

»Virksomhederne i RGS fastholder deres intention om at hjælpe myndighederne med den hjælp, der er nødvendig, samtidig med at de beskytter deres kunders sikkerhed og oplysninger,« skriver RGS.

Også Amnesty International, American Civil Liberties Union og Electronic Frontier Foundation roser Apple for at stå fast.

De store it-selskaber har ikke hver især udtrykt deres opbakning til Apple, men Googles adm. direktør, Sundar Pichai, skriver på Twitter:

»Vi giver myndighederne adgang til data baseret på valide retsordrer. Men det er noget helt andet end at kræve, at virksomheder hacker deres kunders enheder og data.«

Apples produkter har haft kryptering siden 2014, hvilket betyder, at myndighederne kun kan få adgang til indholdet på en telefon, hvis de har koden dertil. Indtastes koden forkert 10 gange, risikerer al indholdet på telefonen at blive slettet.

FBI har bedt Apple om hjælp til at bryde ind i telefonen for derved at give efterforskerne adgang til vigtige oplysninger, der kan hjælpe til at belyse massemordet. Sådan lyder ræsonnementet i hvert fald.

I et åbent brev skriver Tim Cook, at Apple allerede har hjulpet så meget som muligt, men at man ikke vil sætte sine kunders sikkerhed på spil. Du kan læse brevet her.

BRANCHENYT
Læs også