Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

BREAKING
0

Sportskædernes Elgiganten er klar til aggressivt indtog i Danmark

Danske forbrugere kan se frem til bedre priser, nye produkter og nye tiltag, siger detailekspert om milliardkoncern, der satser på Danmark.

XXL blev grundlagt i 2000 og er i dag Nordens største sportsudstyrskæde. Nu går den ind i Danmark. Screenshot.

Den norske sportsudstyrsgigant XXL med butikker i Norge, Sverige og Finland går nu til angreb på det danske marked.

I løbet af året lancerer XXL nethandel i Danmark akkompagneret af »aggressive priser« og masser af markedsføring. Det fremgår af det årsregnskab for 2015, som selskabet præsenterede fredag.

Om XXL
  • XXL blev grundlagt i 2000 og sidder i dag på en fjerdedel af markedet for sportsudstyr i Norge.
  • Selskabet har butikker i både Norge, Sverige og Finland og lancerer nu nethandel i Danmark.
  • I oktober 2014 blev XXL noteret på børsen i Oslo til en introduktionskurs på 58 norske kroner. Dermed blev selskabet prissat til cirka 8 mia. norske kroner - 6,2 mia. danske kroner. I dag handles XXL-aktien til cirka 90 norske kroner.
  • Kapitalfonden EQT var tidligere storaktionær i XXL, men solgte sig selv ud i fjor.
  • XXL's adm. direktør er Fredrik Steenbuch.

XXL er Nordens største kæde med sportsudstyr og omsatte for 5,1 mia. danske kroner i det forgangne år. Driftsresultatet landede på 570 mio. danske kroner.

Den hurtigt voksende varekæde forventer, at satsningen i Danmark giver underskud de første år. Investeringen skal være tilbagebetalt om fire-fem år, fremgår det.

Forhåbentlig kan det være med til at skabe nytænkning i en branche, som har været traditionelt præget, og hvor der ikke har været megen innovation de senere år.

Dorte Wimmer, detailekspert ved Retail Institute Scandinavia.

Bag XXL-kæden, der blev børsnoteret i 2014, står bl.a. brødrene Øyvind og Tore Tidemandsen, der er storaktionærer og ejer 24,72 pct. af selskabet.

De norske brødre var i sin tid med til at grundlægge elektronikkoncernen Elkjøp, der ejer ikke blot Elgiganten, men også 40 pct. af butikskæden Fona.

Ifølge detailekspert Dorte Wimmer fra Retail Institute Scandinavia er det godt nyt, at Danmark nu får en ny aktør på markedet for sportsudstyr.

»Forhåbentlig kan det være med til at skabe nytænkning i en branche, som har været traditionelt præget, og hvor der ikke har været megen innovation de senere år,« siger Dorte Wimmer.

Hun forventer, at den øgede konkurrence vil give forbrugerne bedre priser, nye produkter og nye tiltag.

»Det bliver rigtig spændende,« siger hun.

Foruden et kæmpesortiment af sportsudstyr sælger XXL også tøj, sko, cykler, fiskeudstyr, jagtudstyr mv. Det norske selskab tager kampen op med flere store kæder, bl.a. Sportmaster og Intersport, der i flere år har døjet med massive underskud herhjemme.

Markedet for sportsudstyr domineres desuden af Sportigan, en frivillig kæde med 73 lokalt ejede butikker rundt om i landet, Sport 24, der har 16 primære butikker og adskillige outlet-butikker, samt Unisport.

I første omgang har XXL ingen planer om at åbne fysiske butikker i Danmark. Selskabet driver i forvejen 24 varehuse i Norge, 20 i Sverige og otte i Finland.

Planen i år er at åbne yderligere 10-12 butikker.

BRANCHENYT
Læs også