Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Bagmandspolitiet slår til mod hundredvis af hjemmesider

Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet har beslaglagt over 400 hjemmesider, der mistænkes for at forsøge at svindle danske forbrugere.

Der er blandt andet svindlet med mærker som Nike, Ray-Ban og Canada Goose, mener Bagmandspolitiet. Foto: Imaginechina via AP

423 internetbutikker, der enten forsøger at lokke penge ud af eller sælge ulovlige kopivarer til danske forbrugere, er blevet beslaglagt af Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet - i daglig tale bare Bagmandspolitiet.

Det oplyser anklagemyndigheden i en pressemeddelelse. Beslaglæggelsen sker med udgangspunkt i kendelser fra Københavns Byret, og kommer i kølvandet på anmeldelser fra organisationen E-Mærket i december 2015.

»Organisationen havde mistanke om, at flere end 500 .dk-domæner reelt fungerede som falske web-butikker, der lokkede forbrugerne med discountpriser på eksempelvis sko fra Nike, briller fra Ray-Ban eller dunjakker fra Canada Goose,« lyder det i pressemeddelelsen.

En enkelt bagmand for domænerne tegner sig alene for hele 73 af slagsen.

»Forbrugerne får enten tvivlsomme og ulovlige kopivarer ud af deres handel, eller de bliver franarret deres penge via såkaldt phishing. Hjemmesiderne er registreret til udenlandske personer – over halvdelen i Kina – og SØIK har konstateret, at bare en enkelt person står som registrant af 73 af de beslaglagte domæner,« skriver Bagmandspolitiet i pressemeddelelsen, hvor man også slår fast, at der vil ske videre efterforskning, men at man anser de beslagslagte domæner for en væsentlig sejr:

»Det betyder, at der i hvert fald ikke er danske forbrugere, der bliver lokket i fælden dér,« siger Dorte Frandsen, der er senioranklager, ifølge meddelelsen.

Svindlen er ifølge Bagmandspolitiet i høj grad sket ved at overtage sider, der tidligere har haft høj trafik.

»Vi har en mistanke om, at gerningsmændenes via robotter løbende skanner nettet og køber domænenavne umiddelbart efter, at registreringen er udløbet. Det kan være hjemmesider, der har haft mange besøgende, som bagmændene herefter bruger til at udbyde kopivarerne. I nogle tilfælde er det helt oplagt, at der er foregået noget ulovligt. Eksempelvis er der en hjemmeside, der oprindeligt tilhørte et gospelkor i en landsby, der nu sælger sko af mærket Supra,« lyder det i pressemeddelelsen fra Dorte Frandsen.

BRANCHENYT
Læs også