Finans undersøger
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Voldsom kritik af Skat: Udbetalte 3,2 mia. kr. i udbytterefusion efter svindelalarm

Rigsrevisionen retter en voldsom kritik af Skat og Skatteministeriet i en ny rapport om sagen med svindel med udbytteskat.

Skattesvindel for milliarder
Rigsrevisionen kritiserer Skat voldsomt for sagen om milliardsvindel med refusion af udbytteskat.  Arkivfoto: Stine Bidstrup

Rigsrevisionen har offentliggjort en sønderlemmende kritik af Skat og Skatteministeriet på grund af sagen om svindel med udbytteskat for foreløbigt 9,1 mia. kr.

Rigsrevisionen kalder Skats administration for meget kritisabel, og Skat har ifølge revisorerne ikke tjekket helt grundlæggende oplysninger, før man udbetalte milliarder i refusion af udbytteskat til påståede udenlandske aktionærer.

Skattesvindel for milliarder
  • Bagmandspolitiet efterforsker en sag, hvor et netværk af udenlandske selskaber tilsyneladende har drænet statskassen for 9,1 mia. kr.
  • Selskaberne hævdede, at de var aktionærer i danske, børsnoterede virksomheder, og har krævet refusion af udbytteskat i henhold til internationale skatteaftaler.
  • Efter et tip fra en udenlandsk myndighed opdagede Skat, at refusionerne er udbetalt på baggrund af forfalskede bilag.

Udbytterefusionerne steg eksplosivt i Skat fra 2013 og frem, men ingen reagerede, før Skat fik et tip fra en udenlandsk myndighed. Og selv da gik der en rum tid, inden Skat lukkede ned. Således nåede Skat at udbetale ikke mindre end 3,2 mia. kr. i udbytteskat efter tippet og indtil udbetalingerne blev sat i bero i august 2015.

»Rigsrevisionen kan konstatere, at Skat, da de modtog oplysninger udefra om den formodede svindel, var vidende om, at antallet af anmodninger og det samlede refusionsbeløb var steget markant, og Skat var samtidig vidende om, at de interne kontroller var mangelfulde. Rigsrevisionen finder, at Skat – allerede da de modtog oplysninger udefra – burde have undersøgt området nærmere, inden der blev foretaget yderligere udbetalinger af refusion«, hedder det bl.a. i rapporten.

Skatteminister Karsten Lauritzen udtaler i en pressemeddelelse:

»Med den viden, vi har i dag, burde udbetalingerne have stoppet langt tidligere. Som jeg forstår Skat, fik man imidlertid først et tilstrækkeligt grundlag til at gøre dette i starten af august.«

Rigsrevisionen kritiserer desuden Skatteministeriets tilsyn med Skat. Selv om ministeriet løbende fik tal fra Skat om indbetalinger og udbetalinger og fik flere indikationer på problemer, så reagerede ingen.

»Rigsrevisionens undersøgelse viser, at helt simple analyser af udviklingen i refusion af udbytteskat ville have peget på problemer på området, som burde have givet anledning til at undersøge området nærmere«, hedder det.

Rapporten har affødt en skarp reaktion fra Statsrevisorerne, der »på det skarpeste« påtaler Skats helt utilstrækkelige kontrol og ministeriets manglende tilsyn.

»Det er den værste sag, jeg har kendt i mine 24,5 år som statsrevisor,« siger Peder Larsen.

Han sammenligner med Skats store problemer med ejendomsvurderinger.

»Den var slem nok i sig selv, men der var en form for skøn i blandet. Det her er meget objektive facts, der ikke kunne håndteres. Det var en lettere opgave (for Skat, red.) at løse, men alligevel kunne man ikke,« siger han.

Foreløbigt har Skat opgjort tabet fra svindelsagen til 9,1 mia. kr., men Skat har oplyst til Rigsrevisionen, at man regner det som sandsynligt, at tallet vil stige yderligere.

 

BRANCHENYT
Læs også