Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Sådan prøver fupbutikker at lokke penge ud af dig

Udenlandske netsvindlere bliver dygtigere og dygtigere. Antallet af fupbutikker er eksploderet.

Bagmandspolitiet har netop beslaglagt 423 domæner, som har lokket forbrugere med discountpriser på f.eks. Nike-sko, solbriller fra Ray-Ban eller dunjakker fra Canada Goose. Kollage: Finans.

Danskerne handler på nettet som aldrig før, og det forsøger udenlandske kriminelle at udnytte.

Antallet af fupbutikker målrettet danske forbrugere er de senere år eksploderet og tæller nu over 1.500 af slagsen. Det vurderer e-mærket, der er den danske mærkningsordning for sikker nethandel.

Sådan snyder du fupbutikkerne
  • Det kan lade sig gøre at gardere sig mod snyd på nettet.
  • Hvis du bruger et betalingskort eller internationalt kreditkort, kan du gøre indsigelse mod køb på nettet. Det skyldes, at du er omfattet af den såkaldte indsigelsesordning.
  • Betaler du via en bankoverførsel, er du ikke beskyttet af indsigelsesordningen - og kan derfor ikke få dine penge tilbage.
  • Reglerne for, hvordan du skal forholde sig, for at kunne udnytte indsigelsesordningen, kan variere fra kort til kort. Men som udgangspunkt skal du altid gøre indsigelse, hvis der er trukket penge fra din konto, og hvis du samtidig kan bevise, at du ikke har modtaget varen, at du har fortrudt købet, inden du har modtaget varen, og at der er trukket et højere beløb, end det du havde godkendt under bestillingen.
  • Og hvordan beviser man så, at man ikke har modtaget den bestilte vare? Som udgangspunkt skal man forsøge at få kontakt til netbutikken, hvilket ofte vil vise sig umuligt. Derefter kan man kontakte det firma, der skulle levere varen.
  • Når man mener at have ventet længe nok på pakken, kan man spørge i transportfirmaet, om det har modtaget pakken.
  • Derefter skal man som kunde hurtigst muligt kontakte udstederen af betalingskortet. Det er ofte ens pengeinstitut. Dette kan herefter hjælpe dig med at udfylde en indsigelsesblanket og derefter tilbageføre pengene fra købet til din konto.

Svindlerne er blevet så dygtige, at det i nogle tilfælde nærmest er umuligt at se, at der er tale om et fupnummer. Og de it-kriminelle forsøger sig med nye metoder for at lokke penge og personfølsomme oplysninger ud af danskerne.

Sådan lyder advarslen fra Foreningen for Dansk Internet Handel (FDIH).

Herunder kan du se de mest gængse metoder, som svindlerne gør brug af.

1. Opretter egne fupbutikker:

Mange svindlere laver deres egne hjemmesider. Ofte kopierer de tekst, layout og referencer fra lovlydige netbutikker for at virke mere troværdige, mens andre er mere primitive – og dermed lettere at gennemskue.

Fupbutikkerne kan reklamere med billige – men realistiske – priser, der er svære at gennemskue som fup. Når kunden får leveret varen, er det tit en dårlig kopi eller en helt anden vare end den, vedkommende havde bestilt.

Andre fupbutikker fungerer på den måde, at kunder får stjålet personfølsomme oplysninger, der efterfølgende misbruges i en anden sammenhæng. Og så er der dem, der bruger de kortoplysninger, som kunden indtaster, til at trække store beløb.

2. Køber ledige domæner:

Ifølge Bagmandspolitiet, der netop har beslaglagt 423 falske hjemmesider, gør flere svindlere brug af robotter, der løbende scanner nettet og køber domænenavne, umiddelbart efter at registreringen er udløbet.

Det kan være hjemmesider, der har haft mange besøgende, som bagmændene herefter bruger til at udbyde f.eks. kopivarer.

I nogle tilfælde er det oplagt, at der er foregået noget ulovligt. Eksempelvis er der en hjemmeside, som oprindeligt tilhørte et gospelkor i en landsby. Nu sælger den sko af mærket Supra.

3. Hacker sig ind på danske hjemmesider:

En lang række danske virksomheder, foreninger og klubber er blevet hacket af udenlandske svindlere, som ved at overtage troværdige sider kan rangere højere på søgemaskiner som Google, når der f.eks. søges på ”Billige Nike Air Max.”

Som eksempel kan nævnes Dahlerup Fotografi, Midtjysk Ridecenter og Bergman Vin, der alle ufrivilligt reklamerer for billige Nike-sko.

Når svindlere overtager en dansk side i det skjulte, indsætter de koder og links, som fører forbrugerne videre til en falsk netbutik. Handler man på siden, får man leveret kopivarer, mister sine betalte penge eller får sine kortoplysninger misbrugt.

Så snart svindlerne, der som regel har tråde til Kina, bliver smidt ud af en side, kaster de sig hurtigt over en anden. Og da bagmændene er ekstremt svære at finde frem til, er problemet lige så svært at komme til livs.

BRANCHENYT
Læs også