Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

BREAKING
0

Lego-familien giver sig selv rekordudbytte

Lego-familien lægger op til at give sig selv og fonden et rekordudbytte på 7 mia. kr. plus indtægterne fra brugen af varemærket.

Hele Lego-familien var samlet i 2014 i Billund. Fra venstre er det Sofie Kirk Kristiansen, hendes mor Camilla Kirk Kristiansen, Edith Kirk Christiansen - som døde i december sidste år - Kjeld Kirk Kristiansen, hans yngste datter Agnete Kirk Thinggaard og søn Thomas Kirk Kristiansen. Foto: Lego

Når Lego i 12 år i træk leverer vækst i salget og en støt stigende overskudsgrad, skal det også kunne mærkes blandt medlemmerne i Lego-familien.

Familien lægger i regnskabet for 2015 op til at give sig selv og Lego Fonden et udbytte på 7 mia. kr. Det er en god slat mere end de 4,5 mia. kr., det blev til i 2015.

Det fremgår af Legos regnskab tirsdag.

Familien består af Kjeld Kirk Kristiansen og hans tre børn, Thomas Kirk Kristiansen, Sofie Kirk Kristiansen og Agnete Kirk Thinggaard.

De ejer tilsammen Kirkbi, som ejer 75 pct. af aktierne i legetøjskoncernen.

De sidste 25 pct. af aktierne ejer Lego Fonden.

Udover udbyttet tjener Kirkbi penge på en licensindtægt fra Lego for brug af varemærket Lego. Det gav i 2015 en indtægt på 2.523 mio. kr. mod 2.019 mio. kr. året før.

Baggrunden for det højere udbytte er et årsregnskab, der viser en vækst i Legos omsætning på 25 pct. til 35,8 mia. kr. og et overskud på 12,2 mia. kr. i driften.

Det er det bedste regnskab nogensinde for Lego, og målt på profitabilitet er det klasser bedre end de to største konkurrenter, Mattel og Hasbro.

Mattel havde en overskudsgrad på 9,49 pct. i 2015, Hasbro havde 19,25 pct., og Lego giver dem baghjul med en overskudsgrad på over 34 pct.

Legos adm. Direktør, Jørgen Vig Knudstorp, blev for et år siden verdensberømt på at danse og synge til pressemødet for 2014-regnskabet, som var præget af en stor succes med Lego-filmen. Koncernchefen dansede og sang filmens kendingsmelodi "Everything is awesome" – alt er fantastisk - og han koketterede med tanken på pressemødet tirsdag og fremviste sine dansesko – men nøjedes med at sige, at der var al mulig grund til at danse og synge, men han ville undlade at gentage det.

»Udfordringen i år har været at leve op til det boost, som vi fik med Lego-filmen i 2014, og at lykkes med relanceringen af Ninjago-linjen, som vi har haft før, men som vi har bragt tilbage. Vi skulle også lykkes med lanceringen af det nye digitale Lego Dimensions. Det blev alt sammen en succes,« konstatere Jørgen Vig Knudstorp.

Udover ejerskabet af Lego kan Kirk Kristiansen-familien også glæde sig over fremgang i Merlin Entertainments, som købte Legoland i 2005 og også har medvind.

Familiens pengetank Kirkbi ejer 30 pct. af Merlin, der for få dage siden afleverede et regnskab for 2015 med et overskud 250 mio. pund før skat, svarende til 2,4 mia. kr.

Desuden tjener Lego 481 mio. kr. på det Lego-salg, som sker i Legoland. Året før var indtjeningen herfra på 373 mio. kr.

BRANCHENYT
Læs også