Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Her er hvad Nykredit kun vil fortælle politikerne

Fredag formiddag fremlagde Nykredit rædselstal for Folketingets erhvervsudvalg. I værste fald skal realkreditselskabet polstre sig med 114 mia. kr.

Nykredits bidragsballade
Koncernchef Michael Rasmussen har på et fortroligt møde orienteret Folketingets erhvervsudvalg om, at koncernen i værste fald skal opbygge en kapitalpolstring på 114 mia. kr.  Foto: Mik Eskestad

Det var ren horrorlæsning, som Folketingets erhvervsudvalg blev mødt med, da det fredag formiddag var på besøg hos Nykredit.

Den udskældte realkreditgigants koncernchef, Michael Rasmussen, orienterede i fortrolighed folketingspolitikerne om, hvilke udfordringer der venter i horisonten.

Nye internationale krav til realkreditselskabers økonomiske polstring er på vej, og Nykredit fremlagde på det fortrolige møde beregninger, som viste, at koncernen i værste fald skal opbygge en økonomisk polstring på 114 mia. kr. Det erfarer Finans.

Michael Rasmussen fremlagde også et »mellemscenario« med et krav om en polstring på 95 mia. kr., ligesom han fremlagde det minimumsscenario, som Nykredit håber på bliver fremtidens krav, og som koncernen gentagne gange har brugt som argument for, at det er nødvendigt at børsnotere koncernen. I minimumsudgaven skal Nykredit polstre sig med 85 mia. kr.

Det skal ses i forhold til, at koncernen i dag har en egenkapital på 65,5 mia. kr.

Orienteringen af erhvervsudvalget er foregået i fortrolighed, fordi Nykredit ifølge Finans' oplysninger ikke kan leve med offentligt at lægge navn til beregningerne. Det kan ifølge en kilde i sig selv føre til stigende renter på Nykredits obligationer, hvis koncernen på den måde blåstempler beregninger, der viser, at koncernen i værste fald får brug for 114 mia. kr.

Før dagens møde fastslog Michael Rasmussen i en pressemeddelelse:

»De omfattende kapitalkrav vil selv i en minimumsversion udfordre os væsentligt. Vores vurdering er lige nu, at vi skal ud og finde omkring 25 mia. kr. ekstra. Vi kan enten løse den udfordring ved at skære drastisk ned på vores forretning. Det vil betyde dårligere lånemuligheder for vores kunder – og det vil især gå ud over landdistrikterne. Det vil også betyde markant højere bidragsstigninger, end dem vi annoncerede forrige måned. Alternativet er at børsnotere Nykredit og gennemføre en bidragsstigning, der ikke er nær så høj, som den ellers ville have været. Tallene bag disse overvejelser fremlægger vi gerne for erhvervsudvalget.«

En ekspert forudser den visse død for de danske realkreditlån, hvis reguleringen bliver worst case.

»De her krav er så grove, at det vil være slut med dansk realkredit, som vi kender den i dag – altså særligt billige boliglån. Det bliver simpelthen for dyrt at holde så meget kapital,« siger Lars Krull, seniorrådgiver ved Aalborg Universitet.

Han bakker derfor op om Nykredits udmelding om, at selskabet skal på børsen.

BRANCHENYT
Læs også