Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Coop dropper buræg i samtlige 1.200 butikker

Coop nu udfase buræg, men Dansk Supermarked kritiserer tiltaget og kalder det uambitiøst.

Coops kunder fravælger buræg, og i fremtiden vil de slet ikke kunne købe dem i Coops butikker. Foto: Danske Æg

Kunderne vil ikke have dem, og derfor vil Coop nu fjerne buræg fra hylderne i samtlige af koncernens 1.200 butikker.

Det betyder, at både Irma, Kvickly, Fakta, SuperBrugsen, Dagli'- og LokalBrugsen bliver buræg-fri med udgangen af 2020. Det skriver Coop i en pressemeddelelse.

Irma har ikke forhandlet buræg i 20 år, mens Kvickly droppede dem i 2013. Og over de næste fem år udfases de altså også i Coops andre butikker.

Udfasningen handler ikke udelukkende om at sætte fokus på dyrevelfærd, men også om at lytte til forbrugernes ønsker og vaner. Forbrugerne vælger nemlig i høj grad buræggene fra.

Når danskerne købte æg i år 2011 var det i 60 pct. af tilfældende buræg. I Coop var andelen i 2015 nede på 37 pct, og i begyndelsen af 2016 er andelen helt nede på 20 pct.

»Når vi beslutter at fjerne buræg fra hylderne i SuperBrugsen, Dagli'- og LokalBrugsen og fakta, så er det helt i tråd med vores kunders indkøbsvaner og tilbagemeldinger. Vi oplever, at der er tale om en generel tendens i markedet. Danskerne vil have mere dyrevelfærd,« siger Jens Visholm, koncerndirektør i Coop.

Beskeden kommer få dage efter en lignende udmelding fra konkurrenten Dansk Supermarked. Her har man indgået et samarbejde med Dyrenes Beskyttelse for at fremme dyrevelfærden. Man har dog valgt at beholde buræggene i køledisken.

Dansk Supermarked mener, at Coops tiltag er uambitiøst.

»Det handler om at tage samfuundsansvar. Det gør man, hvis man går aktivt ind og forandrer noget. Hvis salget af buræg fortsætter med at falde i samme takt, vil det være reduceret yderlige 50 pct. om tre år. Vi er nede på så små mængder, at det vil gå helt af sig selv. Derfor er Coops plan ikke noget, der forandrer noget. De følger bare den markedsudvikling, der er i forvejen. Det er ikke samfundsansvar,« siger Dansk Supermarkeds CSR-chef Helene Regnell.

Coop-butikkerne får buræg leveret fra Danæg, og her erkender man, at den nye udmelding bliver en udfordring.

»Vi tager Coops beslutning til efterretning og ser frem til at levere de æg, som Coop og Coops kunder ønsker, selvom det giver udfordringer, som skal løses i vores led. En omstilling i markedet kræver også en omstilling i produktionen. Vi er glade for samarbejdet med Coop og vil nu arbejde stenhårdt på at imødekomme deres ønsker,« siger Jann Dollerup Vig Jensen, koncernchef i DANÆG.

Også den tyske discountkæde Lidl har valgt at sætte fokus på dyrevelfærd ved at udfase buræg.

BRANCHENYT
Læs også