Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Headhuntere: Direktørlønningerne er absurd høje

I en ny forskningsartikel kritiserer forfatteren de høje direktørlønninger i Storbritanniens største selskaber. Danmark fremhæves som godt eksempel.

Direktørerne i de 100 største børsnoterede selskaber på London Stock Exchange tjener i gennemsnit 44 mio. kr. årligt. Foto: Phil Toscano

De administrerende direktører i de 100 største børsnoterede selskaber på London Stock Exchange tjener i gennemsnit 44 mio. kr. årligt.

Det fremgår af en forskningsartikel fra The London School of Economics, som The Guardian har set.

Rapporten kritiserer de høje cheflønninger og slår fast, at det ikke vil få nogen negativ indflydelse på økonomien, hvis chefernes lønninger blev reduceret.

I forskningsartiklen interviewes de 10 største internationale rekrutteringsfirmaer, som angiveligt står bag 70-90 pct. af alle chefansættelser de senere år. Og virksomhederne er enige om, at lønniveauerne er løbet løbsk.

»Der var næsten fuldstændig enighed blandt virksomhederne om, at lønniveauerne for administrerende direktører i de store ikke-finansielle virksomheder var absurd høje,« står der i artiklen.

Et af argumenterne for de enorme lønninger er, at de administrerende direktører ville finde et andet sted at arbejde, hvis lønnen var lavere. Eksempelvis i USA. Men det er ikke tilfældet, argumenterer forskningartiklens forfatter.

Han fremhæver bl.a. Danmark som et godt eksempel på, at lidt løntilbageholdenhed ikke har konsekvenser for, hvem der indtager direktørstolene.

»I Danmark og andre lande behøver de administrerende direktører ikke at få denne høje løn, men de ser ikke ud til at forlade jobbet. Ideen om, at direktørerne ville smutte til New York, hvis deres løn var lavere, er lidt usandsynlig,« siger Max Steuer, forskningsartiklens forfatter.

Den holdning deler Stefan Stern, der er direktør i tænketanken High Pay Centre.

»Der er meget mindre "globalt marked", end folk hævder. Problemet er systematisk. Det er ikke kun headhunternes fejl. Institutionelle investorer, virksomhedernes aflønningsudvalg og de administrerende direktører selv burde vise større tilbageholdenhed,« siger han. 

BRANCHENYT
Læs også