Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Arla lukker endnu et mejeri - 200 ansatte fyres

Endnu et stort mejeri lukkes og 200 medarbejdere fyres. Produktionen overflyttes til Arlas nye supermejeri, Aylesbury

Arla lukker i løbet af sommeren et mejeri med en kapacitet på 130 mio. liter mælk og overfører produktionen til det nye supermejeri Aylesbury (billedet). Foto: Arla

Arla lukker i løbet af sommeren 2016 et mejeri med en kapacitet på 130 mio. liter mælk. Omkring 200 medarbejdere bliver fyret i forbindelse med lukningen af mejeriet Hatfield Peverel nordøst for London.

Det har Arla netop meddelt.

Størstedelen af produktionen på Hatfield Peverel overflyttes til Arlas nye supermejeri, Aylesbury, der også er beliggende nær London.

Aylesbury, der er et af verdens største friskmælksmejerier, har kostet omkring 1,5 mia. kr. og har en kapacitet på 1 mia. liter mælk. Aylesbury-mejeriet er så stort, at det alene kan forsyne hele Londons befolkning med frisk mælk, og mejerier er bygget, så det på længere sigt kan udvides helt op til 1,3 mia. liter.

I branchen har der længe været spekuleret i, at Arla ville blive nødt til at lukke nogle af sine ældre mejerier i Storbritannien for at kunne fylde det nye supermejeri, der åbnede i 2014. Der har også været rygter om, at det har vist sig vanskeligere end ventet for Arla at få mælk nok til kæmpemejeriet.

Det afvises imidlertid af Peter Giørtz-Carlsen, som er koncerndirektør for Arla i Storbritannien.

»Det går helt efter planen med at udnytte kapaciteten på Aylesbury. Vi venter, at mejeriet vil være fyldt helt op i løbet af et par år, og det fuldstændig i overensstemmelse med de planer, vi har haft,« siger Peter Giørtz-Carlsen.

Bestræbelserne på at udnytte Aylesburys kapacitet understøttes af, at Arlas britiske andelshavere – ganske som de danske – har skruet voldsomt op for produktionen efter afskaffelsen af EU’s mælkekvoter. Denne vækst er dog ikke i sig selv nok til at fylde Aylesbury, og derfor har det været ventet, at Arla ville lukke andre britiske mejerier.

Lukningen af Hatfield Peverel mejeriet skal den kommende tid være genstand for de krævede, formelle forhandlinger mellem Arla og de relevante fagforbund. Planen er, at mejeriet skal lukke med udgangen af juli 2016.

Arla har gennem de seneste årtier lukket snesevis af små og mellemstore mejerier og samlet produktionen på stadig større enheder. Denne udvikling har også præget mejerikoncernens forretning i både Danmark og Sverige.

BRANCHENYT
Læs også