Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Bagmandspolitiet rejser tiltale mod ejendomsmæglergigant

Mens kollegerne i branchen betaler millionbøder for konkurrencefusk, vil EDC gå i retten for at forsvare sig.

Foto: Mikkel Tariq Khan

Bagmandspolitiet er gået i gang med at lave et anklageskrift mod ejendomsmæglergiganten EDC og brancheforeningen Danske Ejendomsmæglere med krav om solide bøder for konkurrencefusk.

Samtidig har en række konkurrerende mæglere accepteret bøder for omkring 12 mio. kr. på grund af deres rolle i sagen om boykot af boligsiden Boliga.dk.

Det oplyser statsadvokat og chef for bagmandspolitiet Morten Jakobsen.

Sagen kort
  • I 2009 aftalte Dansk Ejendomsmæglerforening og ejendomsmæglerkæderne, der står bag boligportalen Boligsiden.dk, at de ville opfordre deres mæglere til at boykotte Boliga.dk for at beskytte Boligsiden.dk mod konkurrence.
  • Boykotten indebar blandt andet, at mæglerne skulle undlade at stille annoncebilleder af boligerne til rådighed for Boliga.dk.
  • I 2012 påbød Konkurrencerådet Dansk Ejendomsmæglerforening og ejendomsmæglerkæderne at ophøre med enhver form for aftale om at nægte Boliga.dk at vise billeder af de boliger, som mæglerne har til salg.
  • Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen anmeldte efterfølgende sagen til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK).

Tidligere har Home accepteret og betalt en bøde på 3,75 mio. kr., og det samme gælder nu Danbolig og Nybolig. Derudover har Realmæglerne og Danske Selvstændige Ejendomsmæglere fået bøder på henholdsvis 0,5 mio. kr. og 80.000 kr., mens en række ledende personer har fået personlige bøder på 25.000 hver.

Men mens kollegerne accepterer bøder for at have boykottet Boliga i 2009 og 2010, er EDC parat til at gå i retten for at forsvare sig, og det samme gælder Dansk Ejendomsmæglerforening.

»Vi sidder og laver anklageskrifterne nu, og der bliver efter alt at dømme tale om solide påstande,« siger Morten Jakobsen.

»Ejendomsmæglerbranchen er vigtig for mange danskere, når de træffer den store beslutning, det er at købe en bolig, og derfor er det vigtigt med gennemsigtighed på markedet. Størrelsen af bøderne afspejler, at der har været et alvorligt brud på den lovgivning, der skal sikre konkurrencen på markedet,« siger Morten Jakobsen.

En kuriosum er, at en ledende medarbejder i EDC har accepteret sin personlige bøde, mens EDC altså nægter at betale.

Kæden har dog ingen kommentarer til sagen på nuværende tidspunkt.

Formand for Dansk Ejendomæglerforening Torben Strøm forklarer om baggrunden for, at foreningen nu går i retten:

»Det er en sag, som jeg populært sagt har arvet fra min forgænger. Det vil sige, at jeg ikke har deltaget i de pågældende møder. Derfor finder bestyrelsen det mest hensigtsmæssigt, at det er en domstol, der afgør sagen,« siger han.

I Nybolig siger presseansvarlig Tomas Hovgaard:

»Vi mener, at vi har handlet som vi skulle, men vi har ikke lyst til at sagen skal fortsætte. Så vi vælger at betale bøden og kigge fremad. Derudover har vi ingen kommentar.«

 

BRANCHENYT
Læs også