Finans undersøger
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Direktøren i Region Sjælland er fyret efter bestikkelsessag

Regionsrådet i Region Sjælland har fyret den øverste direktør efter kritisk rapport om samhandlen med Atea.

Bestikkelsessagen i Atea
It-leverandøren Atea er blevet hvirvlet ind i en stor bestikkelsessag. Nu har sagen kostet direktøren i Region Sjælland jobbet. Foto: Niels Hougaard

Regionsrådet i Region Sjælland har besluttet at fritstille regionens direktør, Jens Andersen.

Fyringen er en konsekvens af skandalen om mulig bestikkelse af medarbejdere regionens it-afdeling i forbindelse med indkøb af it-udstyr fra Atea.

Atea-sagen
  • Medarbejdere hos to it-leverandører, Atea og 3Ait, er sigtet for at have bestukket medarbejdere i Region Sjælland, Rigspolitiet og Kriminalforsorgen.
  • Det var Region Sjælland, der meldte sagen til politiet.
  • Bestikkelsen skulle have fundet sted i perioden 2007-2015
  • Tirsdag d. 9. juni blev 13 personer sigtet, efter der var foretaget ransagninger af 17 adresser. Seks personer blev varetægtsfængslet, men er nu løsladt.
  • De sigtede har nægtet sig skyldige.
  • De sigtede fra de to it-virksomheder har ifølge politiet sat penge ind på en konto, som de offentligt ansatte kunne betjene sig af.
  • Pengene skulle være brugt på private rejser og et sponsorat af Nykøbing Falster Travbane.

Region Sjælland var i årevis den største offentlige kunde i Atea, og størstedelen af indkøbene blev foretaget, uden at andre leverandører fik lov til at byde.

Mandag offentliggjorde regionen en revisionsundersøgelse fra PwC om samhandlen mellem Atea og regionen. Undersøgelsen konkluderede, at it-afdelingen havde opereret stort set uden kontrol eller tilsyn.

Derudover kom det frem, at afdelingen hvert år i december tømte budgettet ved at bestille ikke-eksisterende varer hos Atea, som blev forvandlet til tilgodehavender, som afdelingen siden kunne benytte til indkøb, konsulentydelser og i enkelte tilfælde også til rejser.

»Bekymringerne om, hvorvidt skatteborgerne har betalt overpris for computere og it-udstyr på grund af manglende udbud på it-området som følge af bestikkelsen, er fjernet med PwC-rapporten. Men rapporten peger også på manglende overordnede ledelsesmæssigt fokus på tilstrækkelige kontrolprocedurer fra det politiske til det udførende niveau. Det har desværre ført til en brist i tilliden mellem Regionsrådet og den administrerende direktør,« siger Jens Stenbæk, regionsrådsformand i Region Sjælland, i en pressemeddelelse.

Finans arbejder på at få en kommentar fra Jens Andersen.

Sagen eksploderede sidste sommer, da bagmandspolitiet sigtede og anholdt 13 personer og gennemførte ransagninger på 17 adresser.

Den efterforskes stadig som mulig bestikkelse af medarbejdere i Region Sjælland og Rigspolitiet foretaget af tidligere højtplacerede ansatte i Atea.

Samtidig har den ført til omfattende undersøgelser og oprydning i Region Sjælland, der altså nu har kostet den øverste direktør Jens Andersen hans job.

BRANCHENYT
Læs også