Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Hemmelig investor køber dansk ejendom med bitcoins

For første gang i Danmark har en sælger modtaget de digitale bitcoins som betaling for en ejendom.

I Danmark bliver bitcoins bl.a. brugt til at betale for takeaway-mad fra hungry.dk, men nu er de digitale penge også blevet brugt til en ejendomshandel. Foto: Frank Jordans/AP

For første gang i danmarkshistorien har en køber brugt den digitale valuta bitcoin til at købe en ejendom. Det er et nedlagt pizzaria i Mørkøv på Sjælland, der er blevet solgt for 117 bitcoins, svarende til omkring 290.000 kr.

»Jeg tror godt, at vi kan komme til at se flere handler af den slags i Danmark,« siger Joosep Vahtras, compliance officer i danske Coinify, som har gjort bitcoin-handlen mulig.

»Hvis folk købte bitcoins i den tidlige opstartsfase i 2010 og 2011, hvor prisen for en bitcoin lå på under en dollar, så har de tjent mange penge. Nu er prisen omkring 400 dollars. Nogen har været heldige, og det kan tænkes, at de vil bruge deres mange penge på at købe ejendomme,« uddyber han.

Hvad er bitcoin?
  • Bitcoin er den mest kendte kryptovaluta og repræsenterer en reel værdi, ud fra udbud og efterspørgsel.
  • Man kan ’dyrke’ nye bitcoins ved at regne på svære matematiske problemer, men det kræver meget computerkraft, og kravene stiger hele tiden. På den måde bliver udbuddet af bitcoins reguleret af prisen på computerhardware og energi.
  • Kryptovalutaer bygger på den såkaldte blockchain-teknologi, hvor alle betalinger er kædet sammen i ét stort åbent ’net’. Dermed kan alle også følge med i samtlige transaktioner siden valutaens fødsel om end i anonymiseret form.
  • Man gemmer sine krypto-penge i form af en kompliceret kode. Mister man koden, er pengene tabt, så der er også mange muligheder for at gemme dem i en ’bank’ på internettet.
  • Mange af de nye bitcoin-banker har dog været ramt af hackerangreb eller svindel gennem årene, hvor alle værdier forsvandt.

Normalt kontakter virksomheder Coinify, fordi de gerne vil kunne modtage betalinger i bitcoins.

»I det her tilfælde var det omvendt, og en person fra udlandet kom til os, fordi han ville købe en ejendom for bitcoins. Da han betalte med bitcoins, modtog vi dem for derefter at veksle dem til danske kroner, som vi satte ind på sælgerens konto,« fortæller Joosep Vahtras.

Køberen ønsker ikke at stå frem. En lokal ejendomsmægler, som er tilknyttet Just-Sold, hvis koncept er at have flere forskellige ejendomsmæglere på salgopgaven, stod for salget af ejendommen.

»Vi var skeptiske til at starte med, og den første reaktion var, om det nu var godt nok eller for risikabelt,« siger Jesper Jørgensen, adm. direktør i Just-Sold.

Det laver Coinify
  • Coinify hjælper med at facilitere betalinger for virksomheder, som ikke vil løbe den risiko, der er forbundet med at modtage betaling i bitcoins. Hvis f.eks. en virksomhed modtager bitcoins for 1.000 kr., så konverterer Coinify dem til danske kroner.
  • Coinifys største kunde i Danmark er hungry.dk, mens virksomheden har mange forskellige kunder i udlandet, f.eks. inden for eksempelvis elektronik og spillesider.

Han er ikke sikker på, at der kommer lignende handler på kort sigt, men han tror, at bitcoins er noget, der er kommet for at blive.

Udover at hjælpe med selve transaktionen og sørge for, at sælgeren modtog sine penge i dansk valuta, fik Coinify også en ekstra opgave i forbindelse med handlen. Ifølge anti-hvidvaskningsreglerne må en så stor handel ikke ske kontant uden dokumentation for, hvor pengene kom fra, men med bitcoins kunne det ifølge Joosep Vahtras hurtigt tjekkes:

»I en bank ville det måske tage flere måneder at finde ud af, hvor pengene kom fra, men med bitcoinsystemet er det kun to klik væk. Vi kunne slå op i et system og tjekke, at hans historie om, at han selv havde skabt dem tilbage i 2010, var sand.«

BRANCHENYT
Læs også